Kultura

#čeprljanda

Zaronite u izložbu Marka Novoselića i prijatelja “Pod morem”!

Zaronite u izložbu Marka Novoselića i prijatelja “Pod morem”!
Naši školji

Kad umjetniku kažete da napravi „nešto“ za izložbu „Pod morem“ i potom naglasite da će to što napravi zaista i biti u moru, znajte da ste tog časa izazvali pravi tsunami… čuđenja, emocija, ideja, pitanja i nedoumica.

To more… tako tajanstveno, moćno, važno, tako prisutno i podrazumijevajuće… nepresušan je izvor inspiracija svima nama, pa kako ne bi umjetnicima… Rijetko se umjetniku pruža prilika da svoja promišljanja o moru može izložiti i moru samom, a znatiželjnika „prisiliti“ da zaroni s maskom, ne bi li i on u potpunosti doživio umjetnikovo promišljanje i bio dio jedne ideje.

Svoj rad „Putovanje jedne kapi – hidrološki ciklus“, Marko će ostaviti vani, možda kao putokaz gledatelju/roniocu ili kao pripremu za neizvjesno razgledanje izložbe…

„Ruke spojenih prstiju koje će ribi ponuditi stan i hlad u pozi zaštite i molitve, jer su im ruke ljudske, morske kuće rastrgale“, impozantna je skulptura kojom se predstavlja zadarski akademski kipar Igor Maštruko.

Zajedničkim radom „Novi život se rađa“ Goga Pahlić i Marko Novoselić  propituju početak i stvaranje, a Brankica Goja, grafička dizajnerica i slikarica, svojim radom ukazuje na sve veći problem ekološkog zagađenja.

Davor Preis, autor poznate ambijentalne umjetničke instalacije u Zagrebu „Prizemljeni Sunčev sustav“, u čijem se sastavu nalazi i “Prizemljeno Sunce” Ivana Kožarića, ovoga će puta predstaviti svoj „Prizemljeni Mjesec“.

Ognjen Lalić uranja čovjeka i njegov um u more, a Marko Abatinović svoje grafike, brodove i portrete ipak ostavlja iznad površine mora…

Dozu humora izložbi će dati „Bičikletin ringišpil“ Saše Boman Višić, grafičke dizajnerice i slikarice iz Zagreba.

Akademski kipar i profesor likovne kulture Boris Cikač koristi strujanje mora i pokretom instalacije „Morski ples“ povezuje ples i bezbrižnost situacije u kojoj se nalazimo.

Izložba „Pod morem“ niknut će u Beach baru Bičikleta u Čeprljandi u subotu, 7. kolovoza u 19.30.

Razgledanje nekima možda neće biti jednostavno, napominju organizatori, ali doživljaj će sigurno biti očaravajući i zauvijek pamtljiv. Dođite i zaronite!