Kultura

bogat program

Kolovoz u Kino Zoni: Kultni klasici i ljubav oko svijeta

Kolovoz u Kino Zoni: Kultni klasici i ljubav oko svijeta
Pixabay

Filmski nikad bogatiji srpanj u Kino Zoni protutnjao je poput kometa, a nimalo slabiji filmski kolovoz je pred vratima. Startamo tako već s prvim danom mjesecu, odnosno, ove nedjelje uz znanstveno-fantastični spektakl Christophera Nolana, ''Tenet''.

U sumračnom svijetu međunarodne špijunaže, neimenovanog operativca CIA-e, poznatog kao Protagonist, novači misteriozna organizacija zvana Tenet da sudjeluje u globalnom zadatku koji se odvija izvan stvarnog vremena. Misija: spriječiti Andreja Satora, odmetnutog ruskog oligarha sa sposobnostima za prepoznavanje, da započne Treći svjetski rat. Protagonist će uskoro savladati vještinu "vremenske inverzije" kao načina suprotstavljanja prijetnji koja dolazi. 

Glavne uloge u ovom kompleksnom, ali angažiranom i uzbudljivom filmu, tumače John David Washington, Robert Pattinson i Elizabeth Debicki, odnosno, veterani Michael Caine i Kenneth Branagh. Nolan spektakl osvojio je pravo brdo nagrada od kojih valja svakako izdvojiti Oskara za najbolje vizualne efekte. 

Njegovoj projekciji prethodit će pak urnebesna ZF komedija '''Teleport Zovko'' koja se poigrava s idejom teleportacije na hrvatski način. U filmu Predraga Ličine, autora hit komedije ''Posljednji Srbin u Hrvatskoj'', nastupaju Linda Begonja, Krešimir Mikić i Bojan Navojec. 

U četvrtak 05. kolovoza vas pak ponovno častimo ''Još jednom rundom'', fantastičnom, Oskarom nagrađenom komičnom dramom renomiranog redatelja Thomasa Vinterberga.  

Postoji teorija da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da umjereno pijanstvo otvara naše umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava našu kreativnost.

Ohrabreni tom teorijom, Martin i njegovo troje prijatelja, svi srednjoškolski učitelji kreću u eksperimentiranje konstantne opijenosti kroz radni dan. Uskoro će postati kristalno jasno da, premda je alkohol odgovoran za neke vrhunske rezultate u prošlosti, određena djela pod njegovim utjecajem nose strašne posljedice. 

Glavne uloge u ovom, višestruko nagrađivanom filmu, tumače prekaljena internacionalna filmska zvijezda Mads Mikkelsen, odnosno, Bo Larsen, Magnus Millang, Lars Ranthe i drugi. Uoči ''Još jedne runde'' prikazat ćemo vam i hvaljenu kratkometražnu dramu, redateljski debi Leona Lučeva, ''Malo se sjećam tog dana''. 

Goranova najmlađa kći Zoe slavi deseti rođendan. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran će morati čuvati tajnu koja bi svima pokvarila dan. Igra savršenog domaćina, ali jedna će osoba prozreti kroz njegovu veselu vanjštinu, sve do vrtloga emocija koji se trudi prikriti.  

U glavnim ulogama pojavljuju se Goran Bogdan, Nina Violić i Darija Lorenci Flatz, a valja istaknuti i kako je film među brojnim priznanjima osvojio i ono za najbolji hrvatski film na 'Betina Film Festivalu' koji ga nam je ljubazno ustupio za prikazivanje. 

Nedjelja 08. kolovoza rezervirana je za obiteljsku komičnu dramu ''Moj tata kobasica'' koju prikazujemo u sklopu manifestacije 'Ljeto u Mreži'. 

Otac 11-godišnje Zoé postaje nezadovoljan svojim poslom bankara i odlučuje napustiti karijeru kako bi postao glumac. Njegova supruga, izvršna direktorica u tvornici čokolade, zabrinuta je zbog njegovih planova, ali Zoé je odlučna pomoći ocu da uspije u velikoj životnoj promjeni.  

Režiju belgijskog filma potpisuje Anouk Fortunier dok glavnog lika tumači poznati belgijski glumac Johan Heldenbergh, zapamćen po ulozi u filmu Alabama Monroe. Uoči njegove projekcije moći ćete pogledati domaću kratkometražnu dramu ''Dogovor'' redatelja, scenarista i glumca Filipa Lozića koji nam kazuje priču o mladom paru, Željku i Aniti i večeri koja dovede do neočekivanog obrata. 

Petak 13. i subota 14. kolovoza bit će obilježeni domaćom dokumentarnom senzacijom bračnog para Rostuhar, ''Ljubav oko svijeta''.  

Jedno univerzalno pitanje (Što je to ljubav?) i zajednička strast prema putovanju naveli su bračni par Anđelu i Davora da svoje bračno putovanje pretvore u medenu godinu, istraživanje koje se protegnulo na šest kontinenata, trideset zemalja i više od dvije stotine ljudi kojima su postavljali isti set pitanja o ljubavi i njezinom značenju.  

Valja naglasiti kako će na projekciji u petak nazočiti i sami autori filma koji će nam podijeliti iskustva sa snimanja, odnosno, predstaviti istoimenu knjigu. 

Već u nedjelju 15.kolovoza očekuje nas prava fešta od filma kad ćemo vam iste večeri prikazati dva obljetnička klasika. Od 20h će najmlađe gledatelje i njihove roditelje razveseliti svima znani slonić ''Dumbo'' povodom 80. godine od premijernog prikazivanja i manifestacije 'Kino u Mreži', a u 21.30h na scenu stupa legendarni ''Taksist'' Travis Bickle kroz nezaboravni tumač legendarnog Roberta de Nira. Potonji je naravno namijenjen punoljetnoj publici, a bit će prikazan povodom 45. godine od premijernog prikazivanja. Režiju ovog kultnog i iznimno utjecajnog filma o veteranu vijetnamskog rata koji po povratku u 'civilizaciju' svjedoči novim oblica nasilja, bezdušja i ostalih ljudskih mana što ga navede na osvetnički put potpisuje Martin Scorsese, a u ostalim ulogama se među ostalima pojavljuju Jodie Foster i Harvey Keitel. 

Četvrtak 18. kolovoza donosi nam kratkometražnog dobitnika Oskara iz 2020. ''Prozor susjeda'' i zabavnu adaptaciju slavnog Dickensonovog romana ''Povijest Davida Copperfielda''. 

Kao svjež i jedinstven pogled na polu-autobiografsko remek-djelo Charlesa Dickensa, film „Povijest Davida Copperfielda“ radnjom smješten u četrdesete godine 19. stoljeća kronika je života ikonskog naslovnog lika koji živi u pomalo kaotičnom svijetu u kojem pokušava pronaći svoje vlastito mjesto. Od nesretnog djetinjstva pa sve do otkrića svog najvećeg talenta – pisca priča i autora – Davidovo putovanje je istovremeno veselo i tragično, ali uvijek prepuno života, boja i ljudskosti. 

Glavne uloge u ovoj šarenoj i pozitivom nabijenoj adaptaciji tumače svestrani Dev Patel, Tilda Swinton i Hugh Laurie dok je za režiju zaslužan Armando Iannucci. 

Njegovoj projekciji će kako smo i najavili prethoditi Oskarom nagrađen ''Prozor susjeda'' koji nam kazuje priču o ženi srednjih godina s malom djecom čiji se život uzdrma kad se dva slobodoumna dvadesetogodišnjaka usele preko puta. Režiju i scenarij ove upečatljive drame potpisuje Marshall Curry, a glavnim ulogama nastupaju Maria Dizia i Greg Keller. 

U nedjelju 22. kolovoza konačno odlazimo do filmski najproduktivnije zemlje na svijetu Indije i njihovog Bollywooda te vam donosimo neodoljivu romantičnu dramu ''Fotografija'' Ritesha Batre.  

Siromašni ulični fotograf Rafi slika turiste u Mumbaiju kako bi pomogao baki otkupiti njihovu staru obiteljsku kuću. Ali baku more druge brige, Rafi još nema ženu. Kako bi je umirio, on nagovori neznankinju s jedne od fotografija da pred bakom glumi njegovu zaručnicu. Dok granica između zamišljenih i pravih emocija postaje sve mutnija, njihova fiktivna veza susreće se sa sasvim stvarnim klasnim i društvenim preprekama. 

U ovoj šarmantnoj priči inspiriranoj bolivudskim mjuziklima i Sheakespearovim komedija romantični par tumače Nawazuddin Siddiqui i Sanya Malhotra. Iste večeri moći ćete pogledati i domaću kratkometražnu komičnu dramu ''Sitnica''. 

Nakon pogreba svoje žene, starac nagovara kćer da ga vozi do Zagreba posjetiti starog prijatelja kojeg dugo nije vidio. Putovanje iskorištava kao priliku da izgladi svoj odnos s kćeri. Skrivajući pravi razlog posjeta, starac se pri dolasku konačno suočava sa zaboravljenim prijateljem. 

Glavne uloge u filmu Mladena Stanića tumače veterani Mate Gulin i Zdenko Jelčić, odnosno, Nataša Kopeč. 

Još jedan filmski bogat mjesec u Kino Zoni ispratit ćemo u nedjelju 29. kolovoza uz urnebesnu komediju lucidnog novozelandskog tandema Clement/Waititi, ''Što radimo u sjeni''.  

Viago, Deacon i Vladislav vampiri su koji uviđaju da ih suvremeni život muči sa svakodnevnim problemima poput - plaćanja stanarine, pokušaja ulaska u noćne klubove i prevladavanja sukoba s cimerima. 

Nezapamćen uspjeh ovog, idejom posve originalnog i napose duhovitog 'mocumentaryja' proslavio je danas globalno poznatog autora Taike Waititija, a valja reći i to da je uz brojna priznanja film dobio i svoju jednako uspješnu TV inačicu. Za zagrijavanje pred projekciju bit će zadužen domaći kratkometražni dokumentarac ''Sigurno mrtvi'' Ivana Grgura koji nas na urnebesan način uvlači u svijet hipohondara. 

*Sve projekcije izuzev ''Dumba'' i ''Taksista'' su kroz kolovoz na rasporedu od 21.00 h na već dobro poznatoj Poljani Branka Stojakovića (između Kazališta lutaka i crkve Sv. Dominika).

*Ulaznice po cijeni od 25 kn mogu se kupiti svakim radnim danom u periodu od 09-13h u prostoru Centra nezavisne kulture (preko puta pošte na Relji) te na samoj lokaciji prikazivanja (Poljana Branka Stojakovića – između Kazališta lutaka i Sv. Dominika) od 20:15h.

*U slučaju kiše ili lošeg vremena projekcija se odgađa.

*Za prisustvovanje projekciji NIJE potrebna COVID potvrda!

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar.


Reci što misliš!