Kultura

kultura na otoku

MLJUF 3 ili kako je mali festival u malome mjestu postao nezaobilazan kulturni događaj

MLJUF 3 ili kako je mali festival u malome mjestu postao nezaobilazan kulturni događaj
Maja Dešpoja i Saša Boman Višić

Završio je još jedan MLJUF – Mulinski ljetni unplugged festival , treći po redu, zamišljen, prema riječima idejne začetnice i organizatorice Saše Boman Višić, kao mali festival u malom zaselku, na jednome malom dalmatinskom otoku.

-Ove je godine, čini se, prerastao u nešto što nas u budućnosti jako obvezuje… Ne da postane veliki festival, upravo suprotno, da ostane mali, ali ovako kvalitetan. Ni jako jugo ni golema omarina, ni kiša, a ni covid nisu ga spriječili ni omeli. Dapače, želja svih aktera ove divne ljetne mulinske priče bila je još i veća da se „nešto događa“ u ovoj neobičnoj i neizvjesnoj ljetnoj sezoni, dodaje Saša Boman Višić.

Ovogodišnji MLJUF otvorila je glumica, lutkarica Kazališta lutaka Zadar, Sanja Grgina, svojim autorskim projektom „PUP LJUP“. Predstava za djecu i odrasle napravljena u suradnji s Vinkom Radovičićem, voditeljem Drame PLUS iz Zadra, i Ivanom Jenjić, scenskom umjetnicom u glumi i fizičkom teatru.

-Sanja i njezin lutak ispričali su nam prelijepu priču o nastajanju života, prijateljstvu i nesebičnoj ljubavi. Prvih pet redova publike bila su djeca, i po podu se sjedilo i nije smetala ni kiša koja je visjela u zraku, i kao da je i ona čekala da završimo… Da nas ne otjera iz tog prelijepog ambijenta, prekrasne izvedbe Sanje Grgina. Efekt njezine vješte komunikacije s djecom i uključivanja ih predstavu vidio se na njihovim ozarenim i nasmijanim licima, kaže organizatorica.

Druga večer MLJUF­a protekla je u već dobro poznatom „Mulinjavanju jednoga glumca“ s Davorom Svedružićem, „našim glumcem“ kako ga u Mulinama svi zovu. Glumac stalno angažiran u kazalištu Komedija u Zagrebu, poklonio je MLJUF-u svoja jedina dva slobodna dana između predstava na zagrebačkoj Opatovini u sklopu Histrionskog ljeta i kolažem isječaka iz svojih uloga sa svojih 100 lica, nasmijao i ovaj put do suza publiku.

-Treću večer, ujedno i završnu, kao s trešnjicom na torti, zasladili su nam Glumačka družina Histrioni u sklopu turneje „Ploveće kazalište“ predstavom „Na parove razbrojs“. Na tekst Petera Qiultera i u režiji Ivana-Gorana Viteza, glumački dvojac Ana-Marija Percaić (glumica u Kazalištu lutaka Zagreb) i Hrvoje Klobučar (glumac iz zagrebačkoga Kazališta Gavella) svojom su fenomenalnom izvedbom izazivali urnebesni smijeh tijekom cijele večeri. U nekoliko navrata čak ostavši bez struje (što se fino uklopilo i u sami naziv festivala) savršenom su improvizacijom dokazali svoje vrhunsko umijeće. I naravno, publika im je i smijehom i pljeskom pokazala zahvalnost za taj sat i pol druženja na, eto za ovu priliku zatvorenom parkiralištu na rivi u Mulinama. Posebno zahvaljujem Zlatku Vitezu, osnivaču Glumačke družine Histrioni, na ideji da osnuje i „Ploveće kazalište“ i omogući ovakve događaje u malim mjestima na otocima, ističe Saša Boman Višić.

I za kraj, dodaje, ne može ne opisati svoje oduševljenje cijelom atmosferom, podrškom svih Mulinjana, i zahvaliti na velikoj i financijskoj i organizacijskoj pomoći Turističke zajednice mjesta Ugljan.

Fotografije Maja Dešpoja i Saša Boman Višić


Reci što misliš!