Kultura

umjetnost i suradnja

Muzeju antičkog stakla stiže poklon iz Kine: porculanska skulptura Zhong Fuhonga

Muzeju antičkog stakla stiže poklon iz Kine: porculanska skulptura Zhong Fuhonga

Kao nastavak suradnje Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, a prema želji umjetnika Zhong Fuhonga, Muzeju antičkog stakla u Zadru donira se vrijednu skulpturu u tehnici rezbarenja, koja se smatra jednom od najsloženijih tehnika u izradi porculana.

Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je u obilježavanju manifestacije Hrvatsko-kineska godina kulture i turizma postavljanjem izložbe “Putovanje porculana Putom svile – Izložba kulture kineskog porculana” iz Muzeja kineske keramike u Jingdezhenu 2019. godine. 

Velika vrijednost ovog projekta vidljiva je i u činjenici da je u Muzeju antičkog stakla u Zadru 9. listopada 2019. godine potpisan Sporazum o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa. 

440fd03d5d6ca82ea9c9ef267fe31ab6.jpg?v=2Kao nastavak suradnje Muzej kineske keramike u Jingdezhenu, a prema želji umjetnika Zhong Fuhonga, donira Muzeju antičkog stakla u Zadru vrijednu skulpturu u tehnici rezbarenja, koja se smatra jednom od najsloženijih tehnika u izradi porculana.

Donirana skulptura je posuda s motivima borova i ždralova, tradicionalnih kineskih simbola plemenitosti, zdravlja i dugovječnosti.

 


Reci što misliš!