Kultura

ples pomiče granice

Jubilarni Šibenik Dance Festival otvoren predstavom "Plamteća voda"

Jubilarni Šibenik Dance Festival otvoren predstavom
Duško Jaramaz/PIXSELL

Predstavom "Plamteća voda" baletnog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Rijeci otvoren je u ponedjeljak u Šibeniku na tvrđavi sv. Mihovila jubilarni deseti Šibenik Dance Festival (ŠDF) pod motom "Ples pomiče granice".

Gledatelji su tako mogli uživati u predstavi slavnoga grčkog koreografa Andonisa Foniadakisa, koja je bila jedan od najjačih aduta projekta "Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture". 

Prije same predstave na tvrđavi sv. Mihovila održana je i konferencija za medije.

"Na ovo jubilarno deseto izdanje festivala čekali smo dvije godine koje su bile jako teške, pogotovo za mlade ljude u vremenima ograničavanja. Baš šibenski festivali omogućavaju mladim ljudima da se predstave. Festival je pred nama i želim svima da uživaju u našem petodnevnom programu", rekla je Zorana Mihelčić, direktorica ŠDF-a.

Ravnateljica Javne ustanove Tvrđava kulture Gorana Barišić Bačelić izrazila je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa ŠDF-om.

"ŠDF je naš partner još od prvoga dana kada smo kročili na obnovljenu tvrđavu sv. Mihovila. Čestitam Zorani jer znam da nije lako održati ovu priču, ali mi smo je odmah prepoznali i znamo koliko ona vrijedi i koliko je bitna za Šibenik", rekla je Barišić Bačelić.

Smatra kako je, generalno, kultura uvijek na marginama svih naših medija i zbog toga je još više zadovoljna zbog suradnje na ovakvom projektu. Istaknula je kako im je posebice drago što će svoje prve plesne predstave u sklopu ŠDF-a doživjeti i njihov novootvoreni prostor -  Kuća umjetnosti Arsen.

Zadovoljna što se "Plamteća voda" odigrala na tvrđavi sv. Mihovila je i Maša Kolar, ravnateljica HNK Ivana pl. Zajeca, kao i Aleksandar Ilić, bivši baletni prvak Narodnoga pozorišta u Beogradu, koji već dug niz godina sudjeluje u organizaciji programa ŠDF-a.

Marko Jelić, šibensko-kninski župan, rekao je da će ta županija pomagati festival koliko god bude mogla, a nada se kako će u budućnosti dio programa biti izmješten iz Šibenika i u druge gradove županije.

10. ŠDF održat će se od 19. do 23. srpnja na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone te u Kući umjetnosti Arsen. Šibenčani i njihovi gosti besplatno će moći uživati u nastupima plesnih skupina na Poljani. Riječ je o raznoliku programu koji na šibenske pozornice donosi različite vrste plesa.

Posljednje pripreme za nastup u Šibeniku sada imaju višestruki prvaci Hrvatske i viceprvaci svijeta u stepu "Step 'n Jazz" iz Dubrovnika te "Cocoon Dance Company & Zagrebački plesni centar." NA ŠDF dolaze i gosti iz Mađarske i Srbije. Mađarsku predstavljaju "Gobi Dance Company" i "Inversedance", a Srbiju Isidora Stanišić i Udruga baletnih umjetnika Srbije.

Plesni umjetnici, pedagozi i koreografi u Kući umjetnosti Arsen u utorak 20. srpnja u 10 sati govorit će o suvremenoj plesnoj sceni u jadranskoj zoni. Odgovore na pitanja kakav je odnos plesne scene i turizma te ima li ples s pogledom na more budućnost, pokušat će dati kroz formu kritičkog parkoura.


Reci što misliš!