Kultura

#zadar

Projekcija kratkog animiranog filma o križarskoj opsadi Zadra

Projekcija kratkog animiranog filma o križarskoj opsadi Zadra

Kratki animirani film 1202. ovog mjeseca se prikazuje na festivalima u Japanu, SAD-u, Argentini, Italiji, Francuskoj, pa ćemo nakon pretpremijere u Kneževoj palači imati opet priliku vidjeti ga u Zadru. Projekcija će se održati u petak 25.lipnja u 20 sati u Zadružnoj pivovari Brlog.

Radi se o umjetničkom animiranom filmu gdje je sve rađeno “old-school”, tehnikama kojima su umjetnici Zagreb filma stvarali Čarobnjakov šešir i Čudesnu šumu.

Film traje  sedam minuta, a nakon njega slijedi projekcija na temu slikovnice 1202. Križarska opsada Zadra, autora Frane Herende i slikara Tomislava Košte.

Slikovnica je oblikovana u kratki film i praćena je improvizacijama na orguljama Ante Knešaureka. Glazba je snimljena prošle godine na drugom izdanju Zadar Organ Festival, u organiziciji Tee Kulaš, upravo na temu romana o križarskoj opsadi Zadra “1202.” uz režiju i naraciju Vinka Radovčića.

Tako je roman o tom nevjerojatnom događaju otprije 800 godina dosad preveden na engleski jezik, po njemu je snimljen radio-roman (HRT), umjetnički animirani film (Maxima Film), izdana je slikovnica, te je bio tema Zadar Organ Festivala.

Također u utorak 29. lipnja u 20 sati pored VIP salona u dvorani Višnjik održat će se promocija knjiga Frane Herende

Promocija romana “Sedam”, nastavka intrigantnog hit-romana “Soba 909” i slikovnice “1202. Križarska opsada Zadra” (Frane Herenda i Tomislav Košta). Promociju moderira Zoran Kačanić, a sudjeluju urednica romana Adriana Piteša (Profil Knjiga) i autor Frane Herenda.