Kultura

zadranka u glavnoj ulozi

Film "Zora" Dalibora Matanića u hrvatskim kinima

Film
Nel Pavletic/PIXSELL

"Zora", novi dugometražni igrani film Dalibora Matanića i drugi dio njegove "Trilogije sunca" prikazuje se od četvrtka u hrvatskim kinima.

Film višestruko nagrađivanog filmskog i kazališnog redatelja u domaća kina dolazi nakon svjetske premijere na festivalu Black Nights u Tallinnu i sudjelovanja na međunarodnim festivalima, izvijestio je distributer Blitz film.

Matanić, koji uz režiju potpisuje i scenarij filma, rekao je kako je “Trilogija sunca” njegov filmski obračun s ekstremizmima kako nam se povijest ne bih opet vratila u najgorim oblicima.

Po njegovim riječima, trilogijom, koja se sastoji od filmova "Zvizdan", "Zora" i "Suton", želi suprotstaviti najplemenitije i najosnovnije ljudske impulse.

 "U Zvizdanu sam suprotstavio ljubav i mržnju, u Zori sam učinio isto, samo kroz intimnu obiteljsku dramu, u galopu s neonacističkim pokretom u usponu", ustvrdio je.
 
Film je smješten u maglovitoj dolini, gdje "mještani napuštaju svoje domove, svećenik zatvara crkvu, rijeka postaje sve mutnija". Jedna obitelj ne za bi li ostala ili otišla, a otkad im je sin nestao, napetost je sve veća.

"Dok je obitelj rastrgana time što nisu pronašli put da prevladaju traumu, čitava se regija raspada pod novim radikalizmom koji je neke obilježio kao nepoželjne i otjerao ih u nesigurnost, a 'odabrane' ohrabrio da prodaju svoje domove i presele u grad", napominje se u najavi.

Glavne uloge u filmu imaju Krešimir Mikić u ulozi oca obitelji, Zadranka Tihana Lazović glumi njegovu suprugu, a djecu Lara Vladović i Maks Kleončić. Glume još Marko Mandić, Nataša Matjašec Rošker te Boris Isaković.

Film je nastao u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.


Reci što misliš!