Kultura

izložba

Blago u podmorju: Otvorena izložba najatraktivnijih jadranskih školjkaša, rakova, koralja i spužvi i to - na kotačima

Izložba će do kraja rujna biti dodatni turistički mamac primorskog gradića

U Crikvenici izložba najatraktivnijih jadranskih školjkaša, rakova, koralja i spužvi i to - na kotačima. Tajming otvorenja nije slučajan jer danas je Svjetski dan mora i oceana. Svi eksponati smješteni u veliki autobus ovog će ljeta obilaziti obalu, a nakon sezone kreće obilazak po svim hrvatskim školama.

Pjesma za svjetski dan mora u Crikvenici! I to ispred nove turističke atrakcije kakve nema nigdje na Mediteranu! Autobus čuva morsko blago.

„Ovdje je 225 eksponata od 65 vrsta školjkaša, to su ljušture naravno, školjkaša, puževa, rakova, bodljikaša“ izjavio je producent izložbe Dražen Dajić.

I rijetkosti poput kopita ili ljudskog srca! Tu su i koralji. Cilj je, od jeseni s autobusom krenuti u obilazak škola diljem zemlje.

„Glavna misija ove izložbe je edukativne prirode upravo iz zanimljive ili da kažem žalosne činjenice što za vrijeme našeg doba upravo izumire najvažniji i najveći jadranski ili sredozemni školjkaš kao što je plemenita periska tako da mislim da je krajnje vrijeme da i mladima i starima i cijeloj javnosti probudimo svijest o tome koliko nam je važno Jadransko more“, smatra autorica izložbe Doris Dajić.

Izložba će do kraja rujna biti dodatni turistički mamac primorskog gradića.

„Vjerujem da će svi oni koji dođu ovamo stvarno naučiti nešto novo, vidjeti što to naše podmorje skriva“, pojasnila je direktorica Turističke zajednice grada Crikvenice Marijana Biondić.

U koje su danas, simbolično vraćene školjke koje se tu najčešće može vidjeti - rumenke i prugaste kapice. Time je poslana poruka da ih se ne treba dirati ni vaditi iz mora. Već u njima uživati - ili na izložbi ili na ronjenju.

„Turisti, pogotovo u današnje vrijeme koji su svi, da tako kažem, nabrijani na nekakav adrenalin, onda žele to probat. E sad, doslovno u 99,9 % slučajeva svatko tko jedanput proba taj se želi i vratiti“, kazao je vlasnik ronilačkog centra u Selcu Hinko Car.

Sezona je počela, Crikvenica goste čeka s ekskluzivnom pričom o blagu jadranskoga podmorja!


Reci što misliš!