Kultura

Svečano otvoren 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021

Svečano otvoren 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021
Animafest

Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu SC jučer je započeo 31. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2021 u sklopu kojega će od 7. do 12. lipnja u kinima SC i Tuškanac, Teatru &TD te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano mnoštvo umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja.

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorio je izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića, zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

 

 

- Još od 1972. godine ovaj festival pretvara Zagreb u svjetsko središte animiranog filma, prostor susreta likovnih i filmskih umjetnika, animatora i onih koji animiranu umjetnost vole. Uspjeh ovog festivala odraz je izvanserijske kvalitete Zagrebačke škole crtanog filma koja je i danas predmet interesa profesionalaca i inspiracija novim generacijama koje stasaju na progresivnim temeljima naših velikih animatora. Veseli i ulazak 7 hrvatskih autorica i autora, kojima ovom prilikom čestitam, u međunarodnu konkurenciju. Čestitam i ovogodišnjem dobitniku Nagrade za životno djelo Ralphu Bakshiju koji je povijest animacije obogatio s nekoliko istinski važnih poglavlja. Dugometražna konkurencija prikazuje neka dugoočekivana djela koja nastaju godinama, što ukazuje na bitne karakteristike ove umjetnosti: suradnju, ustrajnost i strpljenje u dugotrajnim procesima. Upravo takav proces čeka nas i u kulturi Zagreba kako bismo stvorili kvalitetne uvjete djelovanja. Kulturu smatramo jednom od polaznih točaka izgradnje društva, društva koje ustraje na solidarnosti i međusobnom razumijevanju. I da vas zaključno podsjetim na slogan Animafesta: Z… znači Zagreb! Proglašavam 31. Animafest otvorenim! – rekao je Korlaet.

U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

- Uspjeh Animafesta možemo zahvaliti organizatorima koji iz godine u godinu dokazuju kako se radi o jednoj velikoj i važnoj manifestaciji, no najveća zahvala, naravno, ide animatorima.Slavna prošlost hrvatske animacije nije jedino zbog čega možemo biti ponosni. Naši su animatori i dalje relevantni na svjetskoj sceni te i danas pridonose raznolikosti i kvaliteti animacije u svijetu. Možemo se samo prisjetiti Dalibora Barića i njegovog filma Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa kojega se gledalo i hvalilo diljem svijeta, a koji je napravljen na mikrobudžetu. Posebno bih istaknuo činjenicu da se u ovako jakoj međunarodnoj konkurenciji Animafesta našlo i pregršt hrvatskih filmova, od kojih su dva i u natjecanju VR radova, što je posebno "skup sport".Ipak, animacija je kod nas nedovoljno financirana. To imamo priliku promijeniti već sada kada dva bitna zakona idu prema drugom, konačnom čitanju u Saboru. Carpe diem! Pozivam na veću dozu ambicije i hrabrosti glede toga zakona. Ja sam uvjeren da će se naša ministrica, gospođa Nina Obuljen Koržinek, potruditi da to napravi. Upoznao sam je prije 25 godina dok je bila aktivistica, i to vrlo uspješno, glede kulturnog diverziteta na svjetskom nivou. Ona razumije o čemu pričamo, zna da je to važno i ja sam uvjeren da u njoj još gori plamen aktivistice.Želim vam odličnih šest dana festivala – kazao je Marcich.

Christopher Peter Marcich

- Želio bih pozdraviti svih 150 stranih gostiju i sve domaće ljude koji su došli u kino. Prošle godine zahvalio sam četrdesetero hrabrih gostiju koji su došli i bilo ih je lijepo vidjeti. Bilo je to jedno malo čudo da smo se održali uživo. Ove godine 150 – meni je to dokaz da je ovaj festival bitan. Ljudi su ga se zaželjeli i okupili se usprkos restrikcijama, teškoćama s putovanjima i maskama. Ispred kina nisu mogli vjerovati da vide kolege iz raznih zemalja. Tu smo zbog toga – naglasio je Šuljić.

- Dragi prijatelji festivala, dobrodošli. Prije svega moram zahvaliti Gradu Zagrebu, HAVC-u, Zagrebačkoj banci, svim partnerima i medijskim sponzorima koji nas vjerno podupiru. Posebno hvala upućujemo Vama – našoj publici koja nas vjerno prati. Iako sasvim sigurno teško dišete ispod zaštitnih maski, čini nas vrlo ponosnima da vas vidimo u ovolikom broju. Uživajte u filmovima – pridodala je Orlić.

Činjenica da su gosti bili ovdje prošle godine i da su ponovno ovdje i nije čudna jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je gotovo cijelo vrijeme pandemije imala otvorene kinodvorane. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i medija i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji su u skladu sa svojim mjerama prepoznali da kultura nije samo isprazna zabava, već istinska potreba. Ovo je susret u dvorani s velikim platnom, publikom i autorima – zaključila je Milić.

 

 

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2021 Ralphu BakshijuNagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Xavieru Kawa-ToporuNagrada za najbolju školu animacije Školi za umjetnost i dizajn u Luzernu te ASIFA Nagrada za iznimna postignuća u umjetnosti animacije Ottu AlderuNagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Lucija Bužančić, Lea Vidaković i Daniel Šuljić, preuzeo je također Alder, osnivač tamošnjeg animacijskog odsjeka.

Hvala Vam Zagrebe na ovoj prestižnoj nagradi koja nas uistinu veseli. Nagradu ću proslijediti svojim studentima i nekadašnjim kolegama – istakao je Alder primajući nagradu u ime Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu, čija je retrospektiva na rasporedu u utorak 8. 6. u 15:30 u Kinu SC. Primajući Nagradu ASIFA-e iz ruku Vesne Dovniković, koja je pročitala poruku predsjednice te organizacije Sayoko Kinoshite, Alder je dodao: Ovo je uistinu bilo pravo iznenađenje, nitko mi nije rekao. Kinoshita je u poruci posebno istakla Alderov doprinos organizaciji festivala u Stuttgartu, Leipzigu i Badenu te osnivanje i vođenje škole u Luzernu, kao i umjetničko stvaralaštvo na razmeđima animacije i drugih umjetnosti.

Otto Alder

 

Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije, čije je obrazloženje pročitao Animafestov vijećnik Nikica Gilić, Xavieru Kawa-Toporu bit će uručena naknadno. Kawa-Topor pozvani je govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner VIII koji se u hibridnoj (online off-line) formi održava 8. i 9. 6. u Kinu Tuškanac od 10 do 16 sati.

Nagradu za životno djelo predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer Buba uručila je "na daljinu" velikanu američke i svjetske animacije, 82-godišnjem Ralphu Bakshiju koji se festivalu i njegovoj publici obratio videoporukom.

Svaki animator radi u vremenu i prostoru koji utječu na njegov rad. Vrlo sam počašćen što primam Animafestovu Nagradu za životno djelo jer su se mnogi autori koje sam poznavao izdigli zahvaljujući upravo tom festivalu. U moje vrijeme kratkometražni filmovi koji su na 16-milimetarskim kopijama pristizali iz Europe bili su jedino iz čega sam izvlačio neku nadu da animacija može nadići reklame za cigarete i igračke. Nije me Covid spriječio da dođem u Zagreb, već starost. Volio bih da sam mogao biti s vama. Šaljem vam stoga ovu računalnu sliku koja nije doista ja, nije stvarna. Ali onda opet, što je danas stvarno – kazao je Bakshi.

Ralph Bakshi

Retrospektiva Ralpha Bakshija na Animafestu 2021 uključuje ikoničkog Gospodara prstenova (subota, 12. 6., 21 sat, Kino SC) te animirane faksimile američke kontrakulture 1960-ih (viđene iz ugla psihodeličnih 1970-ih): Gužvu (četvrtak, 10. 6., 15:30, Kino SC) i Mačka Fritza (subota, 12. 6., 22 sata, Teatar &TD). Laureat će također, u srijedu 9. 6. u 22 sata, u &TD-u putem videoveze s publikom razgovarati o svojoj bogatoj karijeri. Razgovor će se moći pratiti i putem poveznice.

Na prvi radni dan nove gradske vlasti podsjećam da zagrebački festival 2022. navršava 50 godina. On je zakonito dijete ovoga Grada. Naš festival još uvijek je beskućnik i osoba koja ima svoje hranitelje, ljude koji se s nježnošću i ljubavlju brinu za njega, ali zapravo ne zna kamo pripada. Nadamo se da ćemo imati prilike razgovarati s našim novim roditeljima i da će festival za svoju 50. obljetnicu dobiti pravo mjesto – poručila je Antauer.

Margit Antauer

Nakon predstavljanja članova svih žirija, kao i festivalske špice autorice Jelene Oroz, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima: Joanom Toste (Djevojčica koja je stajala mirno), Brunom Razumom (Vidiš li ih ti?), Mathilde Parquet (Trona Pinnacles) i Danielom Grayom (Skrivanje). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.

U 22 sata prikazan je Uništi to i odlazi iz ovog grada Mariusza Wilczyńskog iz Velikog natjecanja dugometražnog filma.

UTORAK NA ANIMAFESTU

 

Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja 31. Svjetskog festivala animiranog filma, utorak na Animafestu donosi prvi dan u potpunosti ispunjen filmskim i popratnim programima u svim kinima i izložbenim prostorima.

U Kinu SC projektori se pale u 11 sati sa Svjetskom panoramom 1. Svjetska panorama tradicionalni je nenatjecateljski program s odvažnim i napetim filmovima koji podjednako uključuju radove slavnih filmaša i novih glasova animacije – dovoljno je reći da se ove godine u njoj mogu vidjeti i novi filmovi Georgesa SchwizgebelaSaše Svirskog i Reinholda Bidnera, kao i filmovi iz Martinika, Egipta i Katara. Nerijetko nekonvencionalni i eksplicitni, filmovi u Svjetskoj panorami poziv su na gledanje drugim očima. U ovom prvom segmentu uz Refleksiju Alana Bidarda s Antila možemo tako vidjeti i njemačko-sirijsku koprodukciju Ugodan vam pas! i brazilsku Magneticu, kao i nove radove nekih Animafestovih starih znanaca.

Od 13 sati slijedi 7. segment tematskog programa ljubavi pod nazivom "Požuda". Riječ je o erotskim filmovima koji obasežu i povijesne kuriozume poput Eveready Harton u Zakopanom blagu – američke humorne pornografske minijature iz 1928. anonimnih autora nastale u čast Winsora McCaya, klasične naslove poput Radosti života iz 1934., bisere 1990-ih kao što su Uklonjeno i Ahilej, do novijih naslova poput Konkubinine gozbeKlitorisaMilovanja u kuhinji Mame u plamenu.

Slijedi retrospektiva Škole za umjetnost i dizajn u Luzernu (15:30) s 11 ostvarenja od kojih neka potpisuju i danas već afirmirani autori poput Aline Schoch, Kiliana Vilima i Samuela Pattheya. Vjernim Animafestovim posjetiteljima bit će također već poznati neki naslovi poput Putopisa: Tel Aviv i Mulja. Školu će predstaviti njezin osnivač Otto Alder. Ulaz na ovu projekciju je besplatan, ali kao i za sve besplatne projekcije iz epidemioloških je razloga nužno na blagajni preuzeti besplatnu kartu.

Darwinova bilježnica, r. Georges Schwizgebel

Putopis: Tel Aviv, r. Samuel Patthey

 

Natjecanje studentskog filma 1 od 17:30 donosi, između ostalih, originalni, vizualno raskošni i dirljivi francuski emigrantski film Zvijer o djevojčici i krijumčaru na naslovnom zloglasnom teretnom vlaku, formalno inovativni kineski Tatata ostvaren mapiranjem klasične animacije na stop animacijom pokrenute gipsane skulpture, izraelski No more još nije puno nastao na razmeđu slikarskog triptiha boschovskih utjecaja i hebrejske tradicije, singapurski komični "dokumentarni" film strave Neobične pojave: Bukit Bulabu itd. Nakon projekcije Višnja Vukašinović vodit će razgovor s Clémentine Poeymiroo (Kronika), YiYang Sun (Tatata), Yael Honig (No more još nije puno) i Chaerin Im (Oči i rogovi).

Elitni večernji termin u SC-u od 20 sati donosi Veliko natjecanje kratkometražnog filma, također uz razgovor s autorima. Tu se mogu vidjeti duhoviti stop animirani intervju za posao (Proces selekcije), kineska parabola u tabloima Zlato proždire ljude, novi film animacijske zvijezde Tomasza Popakula (Mjesec), pakistanski film o presjecištu teokracije i digitalne ekonomije Swipe, erotski animalni slatkiš za oči Drži me čvrstoNeugodnjak o nespretnostima u javnim prilikama te potresna animirano-dokumentarna "radiodrama" Naredbe. Alexis Hunot ugostit će nakon projekcije Carlu Pereiru, Tomasza Popakula, Mélanie Robert-Tourneur i Aleixa Pitarcha.

Program Kina SC-a zaključuje od 22 sata poetski dokumentarni esej Arhipelag s potpisom Félixa Dufour-Laperrièrea, intimno-povijesna, psihogeografska plovidba rijekom St. Lawrence. Ovaj nostalgični dugometražni film stanja u 12 tehnika ujedno je i memento za kolonijalizmom pogođeno starosjedilačko stanovništvo.

No more još nije puno, r. Yael Honig

Drži me čvrsto, r. Mélanie Robert-Tourneur

 

Od utorka u 11 sati u Galeriji SC publika može pristupiti virtualnim, često i interaktivnim iskustvima okupljenima u natjecanju VR animacije. Natjecanje traje sve do subote, svakoga dana od 11 do 19 sati, a na svim najsuvremenijim uređajima okuplja 9 radova, među kojima su i novi impresivni projekti Vladislava Kneževića (Aqualia) i braće Popović (Dislokacije).

Teatar &TD otvara svoja vrata u 16 sati Natjecanjem studentskog filma 3 u kojemu se predstavljaju: Iza zatvorenih vrata – film iznimne crno-bijele estetike kojom dominiraju podjednako "ciklični" geometrizam i figuralnost avangardnih inspiracija, dok mu je tema kritika visoke klase odane ispraznim socijalnim interakcijama; Trešnjica na torti Chloe Farr koja u jednom od svojih vizualnih segmenata priziva Maniac Mansion ili kakav slični point and click križan s JRPG-om; Tri skoka do sreće – humorno-opora glinamacijska basna o otuđenju i self-helpu; alegorija o međugeneracijskom šumu u komunikaciji i internetu Generacijsko stabloAutobusna linija 35A o verbalnom uznemirivanju i podjeli odgovornosti u kolektivu; te radovi žarkih boja – Tuga voli društvo (koji vedrini svoje pojavnosti supostavlja depresivni tekst što snatri o autodestrukciji i suvremenim medijima) i Mravinjak (o odrastanju, snovima i zajednici). Tu je i novi film Sunčane Brkulj Kula koji se izdvaja prepoznatljivim autoričinim horror vacui, dominantno srednjovjekovnim, ali eklektičnim arhitektonskim i likovnim senzibilitetom naslonjenim na glazbu psihodeličnog alt-indie sastava The Recks.

Od 18 sati Veliko natjecanje kratkometražnog filma 5 donosi možda i najjaču ovogodišnju koncentraciju kvalitete u raznolikosti: tu su premijera novog crno-bijelog metafilma Francka Diona Ispod kože, kora, groteskna tinejdžerska Uskršnja jajaravno s Berlinalea, urnebesna madmaxovska stop animirana satira na španjolsko društvo Mad in Xpain, rafinirana korejska Salvia ima devet godina, kaleidoskopsko-avangardna, ali na univerzalnoj priči utemeljena ruska Sreća i tajvanski triler/osvetnički horor Noćni autobus.

Od 20 sati reprizira se prvi slot tematskog programa ljubavi "Kad smo se sreli" s filmovima Lotte Reiniger, Marie Paccou, Kirsten Lepore, Joanne Priestley, Konstantina Bronzita, Marte Pajek itd. &TD odlazi na spavanje sa Svjetskom panoramom 3 gdje se uz francusku, korejsku, austrijsku, njemačku i talijansku zastavu viju i one Argentine, Katra i Egipta. No prije počinka s Jaimeenom Desaijem, indijskim autorom koji se obrazovao na slavnoj francuskoj školi La Poudrière, o njegovom diplomskom filmu Ljubav u oblacima razgovarat će Silvestar Mileta.

Mravinjak, r. Marek Náprstek

Ispod kože, kora, r. Franck Dion

 

Kino Tuškanac u utorak je posvećeno prvim dvama panelima osmog međunarodnog znanstvenog simpozija o animaciji Animafest Scanner. Rasprave kreću u 10 sati s pozvanim predavanjem Xaviera Kawa-Topora i panelom o animaciji i bioraznolikosti (odn. njezinu izostanku) te se nastavljaju onim o animaciji u javnom prostoru. Uz Kawa-Topora izlažu i Andrijana Ružić, Olga Bobrowska, Vicky Smith, Martina Tritthart, João Paulo Schlittler i Wayner Tristão Gonçalves. Ulaz je slobodan, a sažeci izlaganja dostupni su ovdje.

Nakon visokoparne teorije opuštanje za nešto mlađi uzrast u Tuškancu od 17 sati nude bugarske bajke u izboru međunarodnog festivala animacije Golden Kuker iz Sofije, njih 10 u ukupnom trajanju od 48 minuta. Mnogo ih je temeljeno na dječjim pjesmicama, poneke se dotiču klasičnih priča poput Crvenkapice, a djecu i roditelje očekuje i pregršt drugih iznenađenja.

U 19 sati na svoje će doći nostalgičari utopijskog impulsa 1960-ih, poklonici metalhurlantovske estetike i blage psihodelije, ali i oni koji vole koherentne avanturističke i/ili fantastične priče s neskrivenim političkim komentarom – vrijeme je, naime, za dugometražni film Cryptozoo o veterinarki koja spašava mitološka bića boreći se protiv američkog vojnoindustrijskog kompleksa. Tuškanac naposljetku izgara u "Plamenu ljubavi" tematskog programa (21:00) s klimaksima animiranih odnosa u radovima Animafestove pobjednice Yumi Joung, Rafaela Sommerhaldera, Špele Čadež, Michaele Pavlátove, Joška Marušića itd.

U 13:30 u Galeriji ULUPUH ceremonijalnom otvaranju dijela izložbe Iza kulisa 3 posvećenog Velikom natjecanju kratkometražnog filma prisustvovat će i brojni autori tamo okupljenih radova.


Reci što misliš!