Kultura

subota, 8. svibnja

Zadarski pisci gostuju u Booksi

Zadarski pisci gostuju u Booksi

U subotu, 8. svibnja, u 20 sati, u popularnoj zagrebačkoj Booksi gostuju zadarski pisci, članovi udruge ZaPis.

Mala, ali snažna udruga ZaPis - Zadarski pisci - kontinuirano djeluje od 2009. godine, s ciljem afirmacije suvremenih autora iz Zadarske županije. Generacijski i stilski različiti, bave se promicanjem književnosti u svojoj sredini, organiziraju tematske književne večeri, ugošćuju pisce, organiziraju radionice pisanja, poezijom osvajaju javne prostore grada, dok čekaju na vlastiti.

ZaPisovcima udruga daje krila - gotovo svi članovi objavili su samostalne knjige za različite nakladnike (Robert Nezirović, Želimir Periš, Mirjana Mrkela, Staša Aras, Lada Vukić, Mario Padelin...)

Šest godina organizirali su Kalibar bestival - književni festival u Zadru, u suradnji s Krunom Lokotarom.

2013. objavili su zajedničku zbirku kratkih priča "Samo ti pričaj", a 2019. svojevrsni nastavak "Samo se ti sjećaj". Ujedno pokreću vlastitu nakladu u kojoj su objavljene još i zbirka poezije zadarskih autora "Je li zvijezdama tijesno", zbirka proezije Ive Pejković "Vošta do Tokija", te zbirka poezije Ivana Čeperkovića "Nigdje noći".

Pokrenuli su književni natječaj "Potraga za piscem", kako bi pojačali svoje redove novim zadarskim autorima, te snimili prvi književni video spot kao svojevrsnu turističku razglednicu grada Zadra u vremenu pandemije.

Surađuju s brojnim srodnim udrugama, ali i drugim umjetničkim inicijativama u Zadru i šire.

Ove godine trebali bi ''useliti'' u novi Centar za nezavisnu kulturu i mlade u Zadru.
U Booksi se predstavljaju: Iva Pejković, Ivan Čeperković, Vlatka Basioli, Ana Vidov.

IVA PEJKOVIĆ (1984.)

Novinarka, glavna urednica portala eZadar. Predsjednica ZaPisa od 2019. Voditeljica kluba čitatelja "Dioptrija" pri Gradskoj knjižnici Zadar, moderatorica književnih večeri. Kratke priče i poeziju objavljuje u brojnim književnim zbirnicima i na web portalima (Rukopisi 33, Polja, Libartes, Književnost uživo, Kvaka, Astronaut,...) Objavila roman "Mačka u čizmama" 2009. u nakladi Katapult, te zbirku proezije "Vošta do Tokija" 2019. u nakladi ZaPisa.

IVAN ČEPERKOVIĆ (1985.)

Pjesma 'Duša duši' objavljena mu je u zbirci Glagoljicom ispisana ljubav koju je izdao ogranak Matice hrvatske u Zadru. U siječnju 2019. godine izabran je za sudjelovanje u pjesničkoj rezidenciji ZMAG-a i ArtLaba u Vukomeriću. Nakon trodnevnog boravka objavljena je digitalna zbirka pjesama Tragovi u snijegu – sjeme za budućnost u kojoj je zastupljen sa četiri pjesme. 2020. objavio je prvu pjesničku zbirku "Nigdje noći".

VLATKA BASIOLI (1985.)

Suosnivačica i glavna urednica portala Knjizevnost.hr koji predstavlja prozaike, pjesnike i ostale pisce i njihova autorska djela bez obzira na njihov trenutni književni status, ali i sažetke najpoznatiji djela hrvatske književnosti s biografijama njihovih autora. 2018. godine otvorila je obrt za promidžbu i usluge Proverba, kojemu je glavna djelatnost kreiranje sadržaja za web stranice, Internet-promidžba i srodni poslovi.
2020. godine u nakladi Proverbe objavila je svoj prvi roman Majka Distorzija. Iste godine objavila je priče u zbirkama “Samo se ti sjećaj” u izdanju udruge ZaPis, Marsoncu 2020. i SFerakonskoj zbirci 2020.

ANA VIDOV (1973.)

ZaPisu se pridružila pobjedivši na natječaju "Potraga za piscem" kratkom pričom "Kao prije". Živi u Kalima, na otoku Ugljanu. Piše poeziju na dijalektu i kratke priče, posljednje vrijeme većinom za djecu predškolskog i ranog školskog uzrasta. Objavila je nekoliko članaka u lokalnom časopisu Kualjski lumin, a dva članka 2001. godine objavljena su u Narodnom listu. 
 


Reci što misliš!