Kultura

najavljujemo

Zadarski orguljaš i zagrebački violinist s djelima petorice hrvatskih skladatelja i praizvedbom u katedrali

Zadarski orguljaš i zagrebački violinist s djelima petorice hrvatskih skladatelja i praizvedbom u katedrali

Dvojica istaknutih mladih glazbenika - orguljaš Mihovil Buturić, Zadranin te zagrebački violinist Martin Krpan, predstavit će se 8. travnja u katedrali sv. Stošije.

Dvojica istaknutih mladih glazbenika - orguljaš Mihovil Buturić, Zadranin kojeg je glazbenički poziv odveo na studij u Zagreb, Graz i Beč uz brojne koncerte u zemlji i inozemstvu, te zagrebački violinist Martin Krpan, koji je s nepune 23 godine zasjeo na mjesto prve violine Zagrebačkog kvarteta u stotoj godini postojanja tog najstarijeg hrvatskog glazbenog ansambla - predstavit će se 8. travnja u katedrali sv. Stošije zanimljivim programom u kojem se ističu djela petorice istaknutih hrvatskih skladatelja različitih generacija: Sonata religiosa Josipa Štolcera Slavenskog (1896. – 1955.), Risposte Marka Ruždjaka (1946. – 2012.), Balada Tomislava Uhlika (1956.), Dvoh watt mladog skladatelja Josipa Prajza (1994.), kao i  Meditacija Ante Knešaureka (1978.), novo djelo koje će se premijerno izvesti upravo na ovom koncertu.

6b3ca4c4aff80a65ed472725f328efa6.jpg?v=2Zagrebački violinist Martin Krpan (1995.) od 2018. godine je prvi violinist Zagrebačkog kvarteta, našeg najstarijeg komornog ansambla osnovanog 1919. godine. Iste je godine diplomirao violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa, a od 2016. godine studira i u Leipzigu na Visokoj školi za glazbu i teatar Felix Mendelssohn Bartholdy u razredu prof. Ericha Höbartha. Tijekom školovanja osvojio je niz nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima glazbe, kao i Dekanovu nagradu. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkim solistima i gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži. Sa Zagrebačkim kvartetom je snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja, a u listopadu 2018. objavljen je nosač zvuka koji je snimio s violinistom Anđelkom Krpanom za diskografsku kuću Croatia Records.

Zadarski orguljaš Mihovil Buturić (1996.) nakon završene srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zadru na odsjeku za orgulje u klasi prof. Martine Lazar, 2015. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Marija Penzara. Dobitnik je triju prvih nagrada na državnim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (2015., 2017. i 2019.). Niz godina sudjelovao je na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku te se usavršavao na seminarima uglednih profesora poput P. Mašića, N. Imbrišak, G. Rosta, W. Kogerta, H. Fairsa i D. Cassana. 2017. godine svirao je s Orkestrom mladih glazbenika te s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a 2018. s Hrvatskim komornim orkestrom na nastupima u Beču i Salzburgu. 2019. godine nastupio je kao solist sa Zadarskim komornim orkestrom izvedbom Poulencova koncerta. Redovito nastupa samostalno te kao pratnja zboru i komornom zboru Muzičke akademije, zborovima Capella OdakCantores Santi Marci te mnogim drugim zborovima na nastupima diljem Hrvatske i inozemstva. U sklopu programa Erasmus od listopada 2019. studira na Umjetničkoj akademiji u Grazu u klasi prof. Urlicha Walthera, a od listopada 2020. na Visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti u Beču u klasi prof. Jeremyja Josepha.

Koncert je na rasporedu u četvrtak, 8. travnja u 20 sati u katedrali sv. Stošije. Ulaz je slobodan, no mole se zainteresirani da svoj dolazak potvrde na e-mail info@kuzd.hr ili telefon 023 62 77 62.


Reci što misliš!