Kultura

utorak, 6. travnja

Najbolja hrvatska predstava suvremenog plesa ''Gore'' stiže u Zadar

Najbolja hrvatska predstava suvremenog plesa ''Gore'' stiže u Zadar

U utorak, 6. travnja u velikoj dvorani Kazališta lutaka nastavlja se prva zadarska plesna sezona sa spektakularnom predstavom ''Gore'' u izvedbi Zagrebačkog plesnog ansambla.

Predstava je na 14. dodjeli Nagrada strukovnih udruga suvremenog plesa 2021.godine nagrađena u kategoriji Najbolje predstave u cjelini u protekloj sezoni!

Organizator Plesne sezone je Zadarski plesni ansambl, a financijski je podržavaju Grada Zadar, Ministarstvo kulture i Zaklada Kultura nova. Program se ostvaruje u suradnji s Narodnim muzejom, Koncertnim uredom, Hrvatskim narodnim kazalištem i Kazalištem lutaka Zadar. 

Gore je predstava o zajedničkom putovanju šest plesnih umjetnica, o stanju povišenih emocija, o uzbuđenosti i ushitu bivanja u kolektivu. U zajedničkim ritualima plesačice otkrivaju odgovornosti pojedinca prema zajednici, i obrnuto, zajednice prema pojedincu.

Dinamična izvedba prikazuje životnu korelaciju šest žena, njihovo zajedničko putovanje i postaje kroz koje unutar plesnih karijera prolaze. Amazonski freestyle pokreti opisuju solidarnost, hrabrost, protivljenje, zajedništvo te individualnu i grupnu odgovornost. 

Koreografija je nastala prema ideji mađarskog koreografa Ferenc Fehera, a u kreaciji angažirani su svi izvođači.

U predstavi sudjeluje i jedna Zadranka.

Gendis Putri Kartini je plesno školovanje započela u Zadru, a prije dvije godine završila je studij suvremenog plesa pri ADU u Zagrebu. Do sada su je Zadrani mogli vidjeti u nekoliko navrata kao studenticu na festivalu Monoplay i na Večeri plesne minijature. 

20de18a7c34c81a47d4041d61bdefd73.jpg?v=2Plesna sezona 2020./2021. u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla, započela 7. listopada, a do kraja ove sezone dovodi još šest plesnih predstava i drugih plesnih događanja, od kojih je jedna predstava dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta 2020. godine u kategoriji najboljeg koreografskog ostvarenja GOZD u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla.

Zbog strogih epidemioloških mjera i malog broja sjedećih mjesta, potrebno je rezervirati ulaznice na mail zadarskiplesniansambl@gmail.com

 


Reci što misliš!