Kultura

četvrtak, 11. ožujka

Zadarska premijera drame Elvisa Bošnjaka "Usidrene"

Zadarska premijera drame Elvisa Bošnjaka

Sljedeći tjedan, u četvrtak, 11. ožujka u HNK Zadar s početkom u 20 sati bit će premijerno izvedena drama Elvisa Bošnjaka “Usidrene” u režiji Anastasije Jankovske. Predstava je nastala u koprodukciji Gradskog dramskog kazališta Gavella, HNK Split i HNK Zadar.

Igraju:  Davor Jureško, Anja Šovagović Despot, Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković, Martina Čvek, Maruška Aras i Katarina Romac.

Nakon uspješnih drama "Nosi nas rijeka “iz 2002., koja se bavila današnjicom Dalmatiske zagore, i "Kašete brokava"  iz 2015., smještene u splitski Varoš , koje je zadarska publika imala priliku gledati, ovo je treći dio Bošnjakove “Dalmatinske trilogije”

Radnja se zbiva na neodređenom dalmatinskom otoku, na koji se vraća stari Antonio – davno se dogovorno oženio mladom djevojkom i ostavio je s djecom.

"Usidrene” donose čitav dijapazon različitih, kompleksnih odnosa, snažno portretirane likove, posebice ženske, među kojima se izdvaja glavni lik Jakovice, koju je život u maloj patrijarhalnoj sredini ogrubio i osušio od emocija. Tekst je prožet iskonskom, divljom otočnom ljepotom, ali i surovošću života njezinih žitelja čija su sidra nepovratno zapela na morskom dnu", stoji u obrazloženju nagrade "Marin Držić", koju su "Usidrene" dobile 2017. godine.

U obrazloženju ove drame autor ističe:

"Mi u našim urbanim životima često nismo svjesni sudbine otoka doživljajvajući ih kao mjesto relaksacije i odmora, možda kao mjesto na kojem ćemo uživati u mirovini. No, ono što je još jako živo, a možda nas upravo napušta, je tisućljetna sudbina otoka kao mjesta neizmjerne patnje koje su tamošnji ljudi proživjeli. Ta patnja nas je svih, i u Zagori i na otocima, izgradila. Birajući u moru mogućih tema o otoku ja sam izabrao to epsko čekanje koje se događalo pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća kad su se muškarci, muževi i očevi koji su otišli u prekomorske zemlje prije Drugog svjetskog rata, vraćali doma nakon 30, pa i 40 godina. Sve te žene koje tako dugo nisu vidjeli svoje muževe, s djecom koja u nekim slučajevima svoje očeve nisu nikada ni vidjeli, otvarale su im vrata..."

Elvis Bošnjak (1971., Split) glumac je, dramski pisac i scenarist, koji je tumačio stotinjak kazališnih, televizijskih i filmskih uloga. Napisao je 12 drama, koje su mu prevedene na engleski, španjolski, njemački, slovenski, makedonski, bugarski, mađarski i češki jezik, za koje je dobio pregršt nagrada: nagradu Ministarstva kulture RH "Vladimir Nazor", nagrade "Marul", nagradu Ministarstva kulture RH "Marin Držić", a za doprinos hrvatskoj kulturi odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Praizvedba: 11.12.2020. u HNK Split

Premijera “Usidrene” (11.3.) je u Premijernoj i Studentskoj pretplati - nije u slobodnoj prodaji!  Ulaznice za izvedbu 12. ožujka u prodaji su od 8. ožujka na  blagajni HNK Zadar. Cijena ulaznice iznosi 60,00 kuna.


Reci što misliš!