Kultura

vbz

Posljednja knjiga Stephena Hawkinga od sad i na hrvatskom

Posljednja knjiga Stephena Hawkinga od sad i na hrvatskom
Pinterest

Nakladnik V.B.Z. objavio je hrvatski prijevod knjige "Kratki odgovori na velika pitanja" Stephena Hawkinga, posljednje iz pera jednoga od najznamenitijih znanstvenika našeg vremena u kojoj se taj fizičar i kozmolog bavi najbitnijim pitanjima koja se tiču budućnosti ljudskoga roda.

Stephen William Hawking (1942.-2018.), bio je britanski teorijski fizičar poznat po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te po popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru općenito.

Tijekom cijele znanstvene karijere taj se svjetski poznati fizičar i kozmolog trudio širiti naše razumijevanje svemira i razjasniti neke od njegovih najvećih misterija. Iako ga je znanstvenoistraživački rad o crnim rupama, imaginarnom vremenu i višestrukim povijestima vodio u najudaljenije dijelove svemira, Hawking je čvrsto vjerovao da znanost može i treba poslužiti za rješavanje problema na našem planetu.

Za života je objavio mnogo knjiga, među kojima su najpoznatije "Kratka povijest vremena" (1988.), zbirka eseja "Budućnost svemira i drugi eseji" (1993.), "Svemir u orahovoj ljusci" (2001.) te djela koja je napisao s Leonardom Mlodinowim, "Još kraća povijest vremena" (2005.) i "Velebni dizajn" ( 2010.).

"Kratki odgovori na velika pitanja" (Brief Answers to the Big Questions, 2018.) njegova je posljednja knjiga napisana za života i objavljena posmrtno. U njoj je jedan od najvećih umova našeg vremena ostavio svoja posljednja razmišljanja o bitnim pitanjima i izazovima s kojima se suočavaju naš planet i čovječanstvo.

Postoji li Bog? Kako je sve počelo? Postoje li u svemiru i druga inteligentna bića osim nas? Možemo li predvidjeti budućnost? Što je u crnoj rupi? Je li moguće putovati kroz vrijeme? Hoćemo li preživjeti na Zemlji? Trebamo li kolonizirati svemir? Hoće li nas umjetna inteligencija nadmudriti? Kako bismo trebali oblikovati budućnost?

Upravo sada, kada se suočavamo s mogućim katastrofalnim promjenama na Zemlji – poput klimatskih promjena, sve oskudnijih prirodnih resursa pa do izazova, čak i prijetnji, koje nam donosi razvoj umjetne inteligencije – Stephen Hawking svoju pozornost skreće upravo na najbitnija pitanja koja se tiču budućnosti ljudskoga roda, poručuju iz V.B.Z.-a.

Knjigu je prevela Iva Karabaić.


Reci što misliš!