Kultura

predavanje stjepana jurasa

Napisali ste knjigu...i što sad?

Napisali ste knjigu...i što sad?

Mnogi autori s lakoćom pišu, ali kada to požele objaviti, nailaze na brojne probleme. Cijeli taj proces - od pisanja, preko lekture, prijeloma, tiskanja, plasmana i prodaje knjiga, u Gradskoj knjižnici Zadar u petak je predstavio Stjepan Juras.

Projekt udruge Zadarskih pisaca, Zapis i gosti, bio je sjajna prilika za dolazak Jurasa, Kaljanina koji danas živi isključivo od pisanja, a može se pohvaliti brojnim uspješnim izdanjima knjiga na čak pet jezika za kojima vlada interes u cijelom svijetu. 

- Proces hiperaktivnog pisanja ne prepisujem ničem romantičnom ili artističkom, kako bi svoje nadahnuće i veliku produktivnost znali opisivati neki autori. Na to me natjerala stvarnost života, odnosno nezavidna financijska situacija kada sam se našao na prekretnici u životu i morao odlučiti: dići veliki kredit, zaposliti se i odrađivati pola svog života ili se usuditi baviti pisanjem; onim što najbolje znam raditi. Bio sam svjestan da znam pisati i da radim to korektno. To je nešto što mogu raditi s ljubavlju, a ako se to radi iole zanimljivo, svijet je velik i uvijek će se nekako naći put do publike. Međutim, talent sam za sebe ne znači ništa ako nema nekog tko će to prepoznati, objaviti, reklamirati i distribuirati do kupaca.

Kako do takve osobe nisam došao (kao i preko 99% autora), odlučio sam sav taj posao odraditi sâm. Ispitao sam potencijalno tržište na društvenim mrežama, sâm sam, priučeno radio prijelome knjiga, dizajn korica i u suradnji s malim obiteljskim tiskarama bio jedan od pionira tehnike digitalnog tiska, kao i veliki zagovarač promoter iste. Autorima se do sada uvijek 'prodavala priča' kako offsetnom tehnikom tiska moraju tiskati velike naklade knjiga primjeraka kako bi dobili iole povoljnu cijenu za tisak, pa su se mnogi odmah na samom početku obeshrabrili i više nikad nisu razmišljali o tiskanju u vlastitoj nakladi i samoizdavaštvu. Međutim, to su prevare i tlapnje, kazao je Juras.

Ljude se zastrašivalo kompliciranjem oko procesa dobivanja CIP zapisa za registraciju knjige, ISBN broja, izrade bar koda, dostavom obvezatnih primjeraka u sveučilišnu knjižnicu i sličnim stvarima koje su zapravo jako jednostavne i ljubazni ljudi u službama koje to rade u svakom trenutku spremni su pomoći nekom autoru koji se odluči sâm ući u samoizdavaštvo, u predavanju je istaknuo Juras i na konkretnim primjerima svojih knjiga, od kojih je dobar dio posvećen biografiji grupe Iron Maiden u nastavcima i koje imaju svoje kupce u preko deveteset država na svijetu.

Stjepan je i pokrenuo Divlje Jagode Legacy projekt i izdao službenu biografiju toga benda i u nastanku je niz novih knjiga. Posjetiteljima ovog predavanja prezentirao je proces nastanka knjige od same ideje, preko pisanja prvog poglavlja, do njene distribucije i pripomenuo kako to doista nije nešto strašno.

- Hrvatski autori mogu dobiti od sedam do 10 posto iznosa knjige, ako im knjigu izdaje neki izdavač. Ako se autor odluči na samoizdavaštvo i uloži svega nekoliko tisuća kuna (cca 2 do 3 000), s malom nakladom od 100 primjeraka može uprihoditi kao što bi preko izdavača uprihodio da proda tisuću knjiga. A stotinu knjiga svaki iole dobar autor može prodati; par desetak na promociji, ostatak komisijskom suradnjom s knjižarama i drugim kanalima. Tu se ne treba zanemariti ni otkup knjiga koje raspisuje ministarstvo kulture na nacionalnoj razini, o čemu se na ovom predavanju dosta pričalo. Mnogo se pričalo i o prevelikim cijenama shippinga knjiga izvan hrvatske gdje se često dogodi da je slanje knjige skuplje od knjige same.

Juras je istaknuo kako je posebno ponosan na činjenicu da je objavljivanjem svih svojih knjiga besplatno u digitalnom, PDF formatu dosegao preko 60 000 klikova. Kako je za svaki download bilo potrebno izdvojiti tek 1 euro za svrhu doniranja fondaciji Children Cancer Trust u Ujedinjenom Kraljevstvu, doniranja je ogromna količina Eura za borbu protiv raka u djece.

Stjepan je otvoren za doniranje ogromne količine sredstava i za zadarski Akcelerator, ako se za to poslože uvjeti, odnosno iskaže volja fondacije za time.

Osim toga, ponosno je izjavio kako je izdavač u Brazilu otkupio prava na sve njegove napisane i najavljene, a nenapisane knjige, od čega je već četiri knjige izašlo i u Brazilu su hit. Na promociji ih je pokazao prisutnima.

U nastavku večeri, pokrenula se rasprava uz brojna pitanja publike, pa se tako govorilo i o tzv. književnim agencijama poput Sandorfa, Corto Literary i sl., faktorima koji su važni za privlačenje publike (dizajn korica, specijalni tiskovni i efekti, personaliziranje svake knjige prema potrebi i narudžbi kupca, bonus poklonima za najbrže kupce i sl.), potrebi kvalitetnog prijevoda rukopisa bez lihvarenja ogromnim cijenama, mogućnostima plasmana knjige za prodaju putem interneta, implementacijom PayPal načina plaćanja, problemima plasmana i profita sukladno trenutnim zakonima i sl.

Jurasu je u skoroj budućnosti plan pokrenuti posebnu udrugu koja bi pomagala pisce i pjesnike, te ostale autore svih generacija u procesu samoizdavaštva i koja bi im pomagala u procesu pronalaska najboljih poslovnih partnera, lektora, prevoditelja, tiskara, grafičkih dizajnera, fotografa i time bitno olakšala put ka samoizdavačkoj avanturi i onome o čemu svi maštaju, a to je da mogu živjeti samo od vlastitog pisanja.


Reci što misliš!