Kultura

#kultura

Bilosnićeva poezija u SAD-u, Španjolskoj, Srbiji i Crnoj Gori

Bilosnićeva poezija u SAD-u, Španjolskoj, Srbiji i Crnoj Gori

Ovih je dana poezija Tomislava Marijana Bilosnića doživjela širu recepciju na više strana svijeta – u Sjedinjenim Američkim Državama, Crnoj Gori, Srbiji i Španjolskoj, a najavljeni su prijevodi na portugalski i španjolski i u Brazilu, iza čega stoji agilna hrvatska prevoditeljica Željka Lovrenčić sa svojim suradnicima u Brazilu.

Poznati srpski književni časopis „Bibliopos“, kojega uređuje ugledni pjesnik Vlasta Mladenović, donio je prikaz peruansko-španjolskog pjesnika Alfreda Perez Alencarta o Bilosnićevoj zbirci „Tigar“ koja je do sad prevedena da četrnaest jezika. Časopis je predstavljen povodom Dana Narodne biblioteke „Dositej Novaković“ u Negotinu, kad je posebno apostrofiran ovaj uradak o Bilosnićevu pjesništvu, jer je isti časopis i ranije donosio prikaze zbirke „Tigar“ iz pera više svjetskih književnih kritičara i teoretičara, kao što je američki teoretičar John Taylor. Prijevod Alencartova teksta na hrvatski jezik potpisuje ugledna prevoditeljica dr. sc. Željka Lovrenčić

Prilog iz „Bibliopisa“ u cijelosti su prenijele španjolske novine i portal „Salamanca AL DIAS“ u Salamanci,  u to što je tekst o „Tigru“ Alfreda Perez Alencarta uz hrvatski prijevod hispanistice dr. sc. Željke Lovrenčić tiskan i na španjolskom, kao i Bilosnićeva opširna biografija popraćena s više fotografija Bilosnićeva boravka u Španjolskoj. Pišući o španjolskom pjesniku José María Muñoz Quirós, španjolske novine „Tiberíades“ spominju i Bilosnića donoseći fotografiju njegova posjeta  gradu Ávili u kojoj živi José María Muñoz Quirós.

Crnogorski časopis za kulturu „Gledišta“ (br. 4-5) koji izlazi na Cetinju, a koji uređuju Ljubomir Mudreša,  i odgovorni urednik Borislav Cimeša, uz više hrvatskih pjesnika donosi i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića. Pjesme su ranije objavljene u panorami „Razlog za pjesmu“ koju su sastavili hrvatska književnica Željka Lovrenčić i crnogorski književnik Božidar Proročić, te koja je doživjela zapažen uspjeh.

Američki multinacionalni časopis  „Gobshite Quarterly“  u redakciji R.V. Branham, a koji se tiska u Portlandu u najnovijem broju donosi Bilosnićeve pjesme na hrvatskom, engleskom, španjolskom i njemačkom jeziku.  Bilosnićeve pjesme preveli su Željka Lovrenčić, Ute Karlavaris-Bremer i Roman Karlović. Inače, Bilosnić je već duži niz godina redoviti suradnik u ovom američkom časopisu, čiji ga je urednik R.V. Branham i osobno posjetio u Zadru.

Tako je ova godina bez obzira na fizičku zatvorenost pokazala da umjetnost nesmetano prekoračuje sve moguće administrativne i druge granice.