Kultura

nedjelja, 6. prosinca

U Svečanoj dvorani Sveučilišta koncert s komornim skladbama za klavir i puhače Ludwiga van Beethovena

U Svečanoj dvorani Sveučilišta koncert s komornim skladbama za klavir i puhače Ludwiga van Beethovena

U nedjelju, 6. prosinca s početkom u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, uz poštivanje svih aktualnih epidemioloških mjera, održat će se koncert s komornim skladbama za klavir i puhače Ludwiga van Beethovena, povodom 250. obljetnice skladateljeva rođenja.

Nastupit će flautistica Antonija Jurin, klarinetist Bruno Philipp, oboist Dario Golčić, Žarko Perišić na fagotu, kornist Boštjan Lipovšek i Krešimir Starčević na klaviru.

Beethovenov komorni opus jedan je od najvažnijih u povijesti glazbe. Nastavljajući tradiciju koju su počeli Haydn i Mozart, stvorio je osebujan i jedinstven glazbeni jezik, koji je bio inspiracija i nadahnuće mnogim skladateljima koji će nakon njega napisati veličanstvena djela na tom području.

Ugledni i višestruko nagrađivani hrvatski glazbenici i njihov slovenski gost s profesurom zagrebačke Muzičke akademije, kornist Boštjan Lipovšek, osmislili su iznimno atraktivan i zanimljiv program koji se sastoji od Beethovenovih skladbi pisanih za najrazličitije kombinacije klavira i puhača.

Neke od skladbi, poput Sonate za rog i klavirte Kvinteta za klavir i puhače, dio su standardnog repertoara, dok su ostale pravi rariteti koje hrvatska publika rijetko ima prilike čuti na koncertnim podijima.


Reci što misliš!