Kultura

U povodu 200 godina rođenja

Na zapadnom zidu Samostana sv. Frane otkrivena spomen ploča skladatelju Franzu von Suppeu

Na zapadnom zidu Samostana sv. Frane otkrivena spomen ploča skladatelju Franzu von Suppeu
ZDA

Poznati bečki skladatelj Franz von Suppe dobio je spomen ploču na zapadnom zidu Samostana sv. Frane koju je dizajnirala arhitektica Nera Nejašmić Kozina.

Ravnateljica koncertnog ureda Zadar Melita Ivković, kazala je kako su postavljanjem spomen ploče zaokružene brojne aktivnosti koje su započele prošle godine kada se slavili 200 godina od rođenja Suppea.

-  Iako je rodom Splićanin, Suppe je kao petomjesečna beba došao u Zadar gdje je živio sve do 17 godine. Upravo je u crkvi sv. Frane skladao svoju „Missa Dalmatica” koja je prvi put izvedena 1835. godine. Nakon toga odlazi u Beč i postaje najznačajniji operetni skladatelj u povijesti, skladatelj svjetske slave do današnjeg dana i na našu veliku radost naš Zadranin, kazala je Ivković dok je gradonačelnik Dukić rekao kako je Suppeova godina u Zadru bila obilježena vrhunskom izvedbom „Missa Dalmatica”, znanstvenim skupom, ali i natjecanjem za mlade glazbenike i

A kojom se idejom vodila kada je osmišljavala spomen ploču, otkrila je i arhitektica Nera.

- Zadatak je bio napraviti univerzalnu spomen ploču, a moja ideja je bila da ipak ovisno o onome za kog se podiže ta spomen ploča, ima malu razliku. Suppe je bio glazbenik stoga sam njemu dala jednu apstraktnu formu klavirske tipke koja se nalazi na desnoj strani ploče i koja možda nije na pravu očita. Jednom, kada i druge ploče budu napravljene, onda će se moći očitati taj rukopis za svakog velikana pojedinačno što će im ujedno dati i raznolikost, kazala je arhitektica Nera.


Reci što misliš!