Kultura

book of sea

U Gradskoj knjižnici Zadar predstavljena knjiga posvećena Silbi

U Gradskoj knjižnici Zadar predstavljena knjiga posvećena Silbi
Tomislav Kraljević

U Gradskoj knjižnici Zadar je u utorak, 20. listopada u 17 h, na kopnu prvi put predstavljena BOOK OF SEA, monografska knjiga koja pripovijeda o prvom desetljeću rada (2010.―2019.) umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art, ili umjetničko-ekološke platforme na otoku Silbi, posvećene poboljšanju kvalitete života na otoku pomoću znanja, sredstava i alata suvremene multimedijske umjetnosti te ekološkog aktivizma.

Knjigu su predstavili Natasha Kadin, autorica projekata, kustosica, kulturna menadžerica i osnivačica SEA; Bojan Krištofić, dizajner i pisac te urednik i lektor knjige; i Rina Dože-Marinić, savjetnica za kulturu i tehničku kulturu na Upravnom odjelu za kulturu i šport Grada Zadra (koji je, uz druge donatore, financijski podržao produkciju knjige). Premijerno predstavljanje knjige odigralo se 1. kolovoza 2020. na samoj Silbi, ispred škole i silbenske knjižnice, te su u planu promocije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Ljubljani.

U ugodnom okruženju unutrašnjeg dvorišta GKZ, nakon uvodnog upoznavanja, urednik Krištofić predstavio je okupljenima osnovnu zamisao i koncept knjige: njenu ideju da iscrpnom kronologijom raznovrsnih programa što ih je SEA organizirala tijekom svog prvog desetljeća (radionica za djecu i odrasle, umjetničkih kolonija, kolektivnih akcija čišćenja otoka, edukacija o 'uradi-sam' vještinama u skladu s njihovom ekološkom održivosti, umjetničkih rezidencijalnih boravaka i istraživanja, kazališnih izvedbi, filmskih projekcija, koncerata, čitanja i još mnogo toga drugog), u spoju s nizom atraktivnih fotografija te okvirom kojim tri duža teksta pružaju široki kontekst svih tih nastojanja, čitatelje/ice zainteresira za veliku temu 'vježbanja života' na otoku uopće, mišljenja mogućnosti koje na tom tragu jadranski otoci pružaju, a možda i pokretanja sličnih platformi na otocima gdje žive ili s kojih potječu, odnosno osjećaju svojima. 

Dože-Marinić govorila je o ovoj temi kao rođena Silbenka te iz perspektive gradske institucije koja SEA i drugim silbenskim, ali i ostalim otočkim inicijativama u zadarskom arhipelagu pruža pravni okvir i financijsku podršku; dok se Kadin, kao pokretačica cijele priče i njena pogonska snaga, osvrnula na svoje profesionalne početke tijekom ranih godina kazališnog festivala Zadar snova, kada se kao porijeklom Splićanka i zadarska studentica prvo zaljubila u svijet umjetnosti, slojevit sustav njenog stvaranja i kasnije u otok Silbu, gdje je nakon brojnih europskih iskustava i dugogodišnjeg rada u Splitu (gdje je pokrenula udrugu Mavena ― 36 njezinih čuda i brojne programe u polju suvremene umjetnosti i kulture), nastavila svoje profesionalno i životno putovanje. Naravno, kako u društvu otočanki i otočana, tako i brojnih umjetnica i umjetnika koji su tijekom godina sudjelovali u programima SEA i sukreirali tu uspješnu i plodnu platformu, ali i neizravno i izravno participirali u nastanku ove knjige, koja će sigurno pronaći mnoge čitateljice i čitatelje.

Pored Natashe Kadin i Bojana Krištofića, tekst za knjigu napisao je umjetnik, dizajner i pisac Boris Greiner, česti posjetitelj Silbe; knjigu je na engleski preveo Ivan Berecka a dizajnirao ju je Nikola Križanac, dok su autorice i autori fotografija Gildo Bavčević, Marijan Blažina, Ivan Loparić, Tihana Mandušić, Manja Ristić i sama Kadin. Knjiga je trenutno dostupna na upit putem mail-adrese info@silba-environment-art.hr.


Reci što misliš!