Kultura

zadarske plesne snage

Predstava "Skupa" Petre Hrašćanec premijerno u ZPC-u

Predstava
Tomislav Miletic/PIXSELL

Plesna umjetnica, Zadranka Petra Hrašćanec u suradnji sa šest mladih plesačica priprema novi projekt - plesnu predstavu "Skupa" koja će premijerno biti izvedena u četvrtak i petak, 22. i 23. listopada, u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC).

Nakon toga, 24. listopada, predstava gostuje na međunarodnom festivalu suvremenog plesa Visavì u Goriziji u Italiji.

Projekt "Skupa" predstavlja šest mladih plesačica - Viktoriju Bubalo, Emu Crnić, Laru Frgačić, Tessu Ljubić, Arianu Prpić, Unu Štalcar Furač i Teu Maršanić kao zamjenu - koje svojom tjelesnom praksom traže načine bivanja zajedno na sceni, ističe se u najavi predstave.

"Uzorak neke građe u dvodimenzionalnom okviru likovnog aspekta čita se s pomoću pojma oblika, dok u ovom radu uzorak plesne građe smještamo u funkciju. Ta funkcija ujedno je i tema – biti zajedno – te postaje način kretanja. Oblik i funkcija skupa su. Prostor trebamo skupa. U sekundi smo skupa. SKUPA smo i kad smo SAMO", objašnjava Petra Hrašćanec.

Spomenuti rad odabran je u sklopu natječaja međunarodne mreže Pan-Adria za koprodukciju u suvremenom plesu, te će tako biti premijerno predstavljen na prvom izdanju festivala Visavì u organizaciji Artisti Associati u suradnji sa Slovenskim narodnim kazalištem Gorizia (Italija) i Novom Goricom (Slovenija).

Koreografiju, u suradnji s izvođačicama, potpisuje Petra Hrašćanec, glazbu Alen i Nenad Sinkauz, scenografiju i kostime Zdravka Ivandija Kirigin. Svjetlo oblikuje Marino Frankola, autor fotografija je Ivica Ivčević, autor vizuala Danijel Žeželj, a producentica Tena Bošnjaković.

Petra Hrašćanec već niz godina djeluje u polju izvedbenih umjetnosti kao plesačica, koreografkinja i pedagoginja. Primarno polje njezinog interesa i školovanja je suvremeni ples, a njezine radove karakterizira istraživanje tijela kao realiteta izvedbe kroz različite medije. Kao izvođačica, osim u autorskim djelima, djeluje kao vanjska članica norveške Wee Company koreografa Francesca Scavette. Svoje radove realizira kroz umjetničku organizaciju 21:21 ili partnersku organizaciju de_facto u suradnji s nizom domaćih institucija (Kazalište &TD, Zagrebačko kazalište mladih, Pogon Jedinstvo, Zagrebački plesni centar). Na Odsjeku plesa pri Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu vodi kolegij suvremena plesna tehnika.


Reci što misliš!