Kultura

petak, 23. listopada

8. Festival duhovne glazbe "Svjetlost dolazi" u HNK Zadar

8. Festival duhovne glazbe

U HNK Zadar 23.10. 2020. održat će se međunarodni 8. Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar 2020. s početkom programa u 19:30 sati.

Nastupat će 12 izvođača iz raznih krajeva RH a od toga jedan izvođač iz Širokog brijega, BiH i jedan izvođač iz Stuttgarta. 

Revijalni gost festivala je fra Marin Karačić hrvatski kantautor suvremene kršćanske glazbe, iz BiH. Lakoća kojom osvaja ljude svojim pjesmama je nevjerojatna. Ne postoji osoba koja se nije pronašla u njegovim pjesmama i osjetila to nešto.

Na festivalu se izvodi suvremena kršćanska glazba i natjecateljskog je karaktera. Dodijelit će se Nagrade za najbolji tekst, glazbu, aranžman, nagrada stručnog ocjenjivačkog žirija i Nagrada publike. 

Ovogodišnji članovi  stručnog ocjenjivačkog žirija su: Branka Višić Karavida - ravnateljica Glazbene škole “Blagoje Bersa”, Nataša Pirc - skladatelj, voditelj crkvenih zborova i učitelj klavira, Davor Petrović - glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture, skladatelj, umjetnički voditelj i član brojnih klapa i ansambla (zadarski madrigalisti, klapa Intrade) i Saša Miočić -  skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala "Svjetlost dolazi" Zadar i voditelj festivalskog benda. 

Posjetitelji festivala također će odigrati važnu ulogu i to u odlučivanju tko će ove godine osvojiti Nagradu publike na način da će se na glasačkim listićima pod rednim brojem zaokružiti samo jedan izvođač. Podsjetimo se prošlogodišnja i to dvostruka pobjednica međunarodnoga 7. festivala duhovne glazbe „Svjetlost dolazi" Zadar 2019. bila  je Matia Čirjak iz Vrane kod Biograda na Moru sa skladbom Najveći.

Festivalske statue izradila ih je, kao i svake godine, poznata umjetnica Dunja Cossetto iz Zagreba. Koristi staklo u tehnici taljenja -fusing, koji puta u simbiozi s keramičkim reljefom. Ovogodišnje nagrade izrađene su od krhotina stakla. U potresu koji se dogodio u Zagrebu 22. ožujka 2020. mnogi Dunjini umjetnički radovi porazbijali su se. Ali Dunja je pažljivo sakupila sve staklene krhotine i u vatri izradila nova umjetnička djela. 

Izvođači će nastupati uz instrumentalne matrice a pratit će ih zadarski glazbenici, back vokali Gloria i Klaudio Krizman.

Voditelj festivalskog programa je Iva Rogić.

Pokrovitelji festivala su: grad Zadar, Općina Preko, Općina Kali, Općina Kukljica, Općina Pašman i Općina Tkon.

Sponzori festivala su: Ilirija d.d. Nasadi d.o.o, Maraska d.d. Jamnica plus d.o.o. Vina Vrsaljko Nadin, Frizerski salon Anita Zadar, By Andrijana Dominis.

Organizatori: udruga “Stihovi i Note”,ravnatelj festivala Vesna Benić a umjetnički ravnatelj Saša Miočić

Udruga "Stihovi i Note" zahvaljuje se i medijskim pokroviteljima koji svih godina vjerno prate ovaj glazbeni festival u gradu Zadru.

Važno je istaknuti da se cijela organizacija festivala održava u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S toga ove godine izvođači ne nastupaju uz pratnju festivalskog benda iz razloga kako bi se smanjio broj osoba na pozornici HNK Zadar i u back stageu. 

Također i broj publike u dvorani HNK je ograničen te ovim putem organizatori mole sve zainteresirane posjetitelje festivala da na vrijeme rezerviraju karte na broj 023/314-552 blagajne HNK Zadar. Ili kupite karte na blagajni HNK Zadar svaki dan od 11-13 ili od 18-20 sati. Na isti dan održavanja programa sat do pola sata prije početka festivalskog programa. Maske u dvorani HNK su obavezne. Cijena ulaznice je 30 kuna.

Nastupaju izvođačiMihovil Dorotić “Gospod kraljuje” Bregana, Joško i Fedra Perić “Svod novog neba” SplitFrank Bosch “Ti si” UmagGabrijela Lubina “Sveta Luce” Imotski, Zdravko Tomić “Na nebu znak” RijekaMartina Gučanin “Blizinu tvoju osjećam” StuttgartRenata Tabori Barešić “Duše Sveti” Biograd na moruDino Mišetić “Vraćam ti se Oče moj” Split,Tamara Perc “Sjaj” ZagrebJelena Skoko “Hrabrost” Široki brijeg, BiH, Zbor mladih crkve Sv.Frane “Samo pokucaj” ZadarPetra Antolić “Sve si Ti” Zagreb.

8606530db3cd86c1696a258e770062fd.jpg?v=2


Reci što misliš!