Kultura

spomen-ploča Franzu von Suppèu

Podsjetnik na svjetski poznatog glazbenika koji je svoja prva djela skladao upravo u Zadru

Podsjetnik na svjetski poznatog glazbenika koji je svoja prva djela skladao upravo u Zadru

U okviru programa obilježavanja Dana grada Zadra otkrivena je spomen-ploča Franzu von Suppèu, skladatelju koji je do svoje sedamnaeste godine života živio u Zadru.

Gradonačelnik Branko Dukić ovom je prigodom rekao: 

- Ovom današnjom svečanosti Zadar zaokružuje program obilježavanja dvjestote obljetnice rođenja najznačajnijega predstavnika bečke operete, skladatelja i dirigenta Franza von Suppèa, našeg sugrađanina s polovice 19. stoljeća. Suppeova godina u Zadru obilježena je vrhunskom izvedbom Misse Dalmatice, djela skladanog upravo u Zadru; znanstvenim skupom; ali i natjecanjem za mlade glazbenike i likovne umjetnike koje je za temu imalo Suppèov lik i glazbeni motiv. Također, bila je to prigoda u kojoj smo još jednom upozorili na nekoliko vrijednih Suppèovih djela koja se čuvaju u zadarskom Državnom arhivu. 

Sve ovo, nadam se, pridonijelo je educiranju i osvještavanju naše lokalne zajednice o vlastitom kulturnom identitetu jer, budimo iskreni, njegova je umjetnička ostavština do prošle godine bila poznata tek struci i pasioniranim zadarskim ljubiteljima glazbe.

Podsjetnik na svjetski poznatog glazbenika koji je svoja prva djela skladao upravo u Zadru, izvedba njegovih djela, edukativni skupovi i, konačno, postavljanje spomen ploče, vrijedan je s više aspekata. Navodi nas na promišljanje o zastupljenosti, promociji i potencijalu umjetničke baštine u okviru kreiranja lokalnoga javnoga prostora i identiteta i potiče da na ovakav način radimo i dalje!

U klaustru samostana sv. Frane nastupila je  sopranistica Nela Šarić s dvije Suppèove skladbe uz pratnju pijanistice Blanke Aždajić, a glumac Duško Modrinić pročitao je dva skladateljeva pisma upućena zadarskom franjevcu Donatu Fabianichu.

Postavljanjem spomen-ploče zaokružuje se niz aktivnosti koje su počele u 2019. obilježavanjem dvjestote obljetnice njegova rođenja izvedbom Misse Dalmatice, premijerno izvedene 1835. godine u crkvi sv. Frane.


Reci što misliš!