Kultura

Kapetanski od 19. do 21. rujna

Filmska poslastica: Trodnevno gostovanje Motovun film festivala u Zadru

Filmska poslastica: Trodnevno gostovanje Motovun film festivala u Zadru
Bojan Bogdanić

Od 19. do 21. rujna očekuje nas trodnevno gostovanje Motovun film festivala u Zadru. U tri večeri vidjet ćemo projekcije tri sjajna filmska ostvarenja: "Veličanstveni gubitnici", "Istinita priča o Nedu Kellyu" i "Slatke stvari", te niz kratkometražnih filmova iz službenog programa.

Ovogodišnje zahtjevno izdanje Motovun Film Festivala je, u nemogućnosti održavanja na motovunskom brdu, distribuiralo filmove diljem Hrvatske.

Izmijenjeni koncept pokazao se uspješnim samom činjenicom da je motovunska ekipa i u neuobičajenim okolnostima pronašla put do većeg broja gledatelja dovodeći atrakcije na njihov prag kao u doba pionira filma.

Festival je službeno završen dodjelom nagrada u zagrebačkoj Laubi, ali "tricom" u zadnjoj sekundi, dobio je svoj neočekivani produžetak u Zadru. 

A "tricu" čine tri sjajne večeri tijekom kojih će biti prikaza tri dugometražna i šest kratkometražnih filmova. Za epidemiološke mjere ne treba previše brinuti jer na Kapetanskom ima sasvim dovoljno mjesta. A neće falit ni kokica. 

Prvi dan motovunskog filmovanja u Zadru nam donosi argentinsko - španjolski fim "VELIČANSTVENI GUBITNICI". Mračan, urnebesan i napet, film s obratom i uzbudljiva priča o radničkoj solidarnosti i kolektivnoj osveti.

Sebastián Borensztein (1963.) nagrađivani je scenarist i redatelj. Prije nego što se bacio na režiranje igranih filmova, Borensztein je bio jedan od najplodonosnijih TV producenata, redatelja i scenarista u Argentini.

U uvodnom dijelu bogate filmske večeri bit će prikazani kratkometražni filmovi "22:47 Linija 34" i "Najbolji orkestar na svijetu".

Motovun u Zadru - dan 2.

Druga večer donosi nam dugometražni film ISTINITA PRIČA O NEDU KELLY-u. To je priča o usponu i padu originalnog “Pobješnjelog Maxa”. Narod ga je obožavao, neprijatelji su strepili pred njim, a sam Ned Kelly ušao je u povijest kao jedna od najvećih australskih legendi.

Režiju potpisuje Justin Kurzel, jedan od vodećih predstavnika suvremenog australskog filma i autor provokativnih ostvarenja Ubojstva u Snowtownu i Macbeth. U uvodu projekcije predstvaljamo i dva kratkiša slatkiša - Njemački inat i Posjeta.

Motovun u Zadru - dan 3.

Treća večer donosi nam šećer za kraj, film "SLATKE STVARI". Nakon sedmogodišnje pauze, nezavisni redatelj Alexandre Rockwell (Little Feet) svojim je novim ostvarenjem oduševio publiku i kritiku na Berlinaleu gdje je osvojio i Kristalnog medvjeda.

"Sweet thing" je priča o petnaestogodišnjoj Billie koja ima prekrasan glas, baš kao njezina imenjakinja i heroina Billie Holiday. Dok joj otac (Will Patton – Armagedon, American Honey) plaću utapa u alkoholu, a majka Eve (Karyn Parsons – Princ iz Bell Aira) gradi život s novim dečkom, Billie s bratom Nicom dane provodi skupljajući metalni otpad.

Kada se sprijatelje s dječakom Malikom, brat i sestra otkrivaju novi osjećaj slobode i zabave. U večer filmske čarolije uvest će nas dva sjajna kratkometražna ostvarenja: Bijelo oko i Umorstvo u katedrali.

Bit će to tri sjajne večeri. Film pod (nadamo se) vedrim nebom najbolji je dokaz da ljeto još nije završilo.


Reci što misliš!