Kultura

Odisej pod murvom

Bilosnićeva "Afrika" uz gitaru i mandolinu

Bilosnićeva

Jubilarna 10. Multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ u organizaciji Galerije “Sveta Katarina Aleksandrijska” završena je u subotu 22. kolovoza 2020,. godine na Dan Općine Zemunik Donji i blagdan nebeske zaštitnice Kraljice mira. Manifestaciju je pokrenuo i vodi književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić.

Ovogodišnje priredbe „Odisej pod murvom“ trajale su od 15. do 22. kolovoza ove godine, a na njima je otvoreno više izložbi fotografija i slika, te upriličen veći broj pjesničkih i glazbenih večeri, u kojima je sudjelovalo više umjetnika. 

Uz već ranije otvorene izložbe, izložbu fotografija Tomislava Marijana Bilosnića „Skriveno kameno blago“ i izložbu crteža poznatog talijanskoga slikara Uga Maffia „Tigar“ inspiriranu Bilosnićevom istoimenom zbirkom pjesama, u subotu je otvorena i izložba slika manjeg formata u tehnici gvaša Tomislava Marijana Bilosnića „Sjećanje na Španjolsku“.

Zadnja od priredbi bilo je predstavljanje zbirke pjesama Tomislava Marijana Bilosnića „Afrika“ koja je nedavno objavljena u ediciji Trilce u  Salamanci u Španjolskoj. Knjigu je uredio i predgovorom popratio paruansko-španjolski pjesnik i sveučilišni profesor, akademik Alfredo Pérez Alencart. „Afrika“ je, inače, na svim ovogodišnjim priredbama „Odisej pod murvom“ predstavljala središnji događaj večeri. Ovoga puta „Afriku“ je predstavila njezina prevoditeljica, ugledna hrvatska hispanistica dr. Željka Lovrenčić. 

U programu su sudjelovali pjesnik i glazbenik Mijo Bijuklić Mišo (Beč) i pjesnik Vlatko Majić koji živi na Pagu. Majić je prezentirao svoje sabrane pjesme „Vinožito“, a Bijuklić je na gitari i mandolini izveo više glazbenih numera. Tako je jubilarna manifestacija „Odisej pod murvom“ završila glazbenim programom. 


Reci što misliš!