Kultura

od 17. do 21. kolovoza

Premijerom predstave “Školjka šumi” Teatra VeRRdi otvara se 5. Nosi se festival

Premijerom predstave “Školjka šumi” Teatra VeRRdi otvara se 5. Nosi se festival

Peto izdanje Nosi se festivala u organizaciji Teatra VeRRdi održat će se od 17. do 21. kolovoza 2020. s naslovom Mediteran kao napet.

Kritički i tvrdoglavo mnogoglavi Mediteran koji se ne uklapa ni u ideju dokolice imperija ni u ideju provincije mjesto je neosvojenog prostora ironične inteligencije preživljavanja za čiji opis svojim programima Teatro VeRRdi želi izboriti javnu riječ.

Kroz odabir predstava i u formatu diskurzivnog releja nakon predstava, razgovorima i tribinama istraživat će se specifičnosti Mediterana u odnosima dominacije moći i estetike etičnog i (ne)održivog u pismu Novaka, Krleže, Ivšića, Kranjčevića, Matvejevića, Shakespearea, Marraia, Turrinija…

Uz kazališne produkcije Teatra VeRRdi, Bacača sjenki, Eurokaza i Teatra Punktum nastupaju i teoretičari znanosti i umjetnosti Vjeran Katunarić, Tomislav Brlek, Marko Vučetić, Sven Marcelić, Antonija Mlikota, Goran Pavlić…

Najavljen je bio i akademik Tonko Maroević, koji je nažalost iznenada preminuo u utorak, 11. kolovoza.

Programaciju i vođenje festivala provode u suradnji teatrolozi Nataša Govedić, Igor Ružić i Mladen Bićanić u suradnji sa sociologom Hrvojem Pašalićem i voditeljem Teatra VeRRdi Jurjem Arasom.

Program se odvija od 17. do 21. 8. od 21h u crkvi sv. Dominika i dvorištu Kazališta lutaka Zadar.

Program otvara premijera Teatra VeRRdi “Školjka šumi” Slobodana Novaka, monodrama u izvedbi Maruške Aras i režiji Hrvoja Korbara u suradnji s Kunst teatrom.

Nakon izvedbe trebao je biti održan i razgovor Nataše Govedić i Tomislava Brleka s pokojnim Tonkom Maroevićem na temu Novakovštine i Mediteranštine u pismu i riječi.

Program podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Kazalište lutaka Zadar i Zd1

Detaljna satnica i informacije o programu biti će objavljene do kraja tjedna u medijima, na webu i društvenim mrežama.


Reci što misliš!