Kultura

od 17. do 21. kolovoza

Peto izdanje Nosi se festivala nažalost bez iznenada preminulog akademika Maroevića

Peto izdanje Nosi se festivala nažalost bez iznenada preminulog akademika Maroevića
Davor Visnjic/PIXSELL

Teatro VeRRdi najavljuje peto izdanje Nosi se festivala koji će se održati od 17. do 21. kolovoza 2020. s naslovom Mediteran kao napet.

Kritički i tvrdoglavo mnogoglavi Mediteran koji se ne uklapa ni u ideju dokolice imperija ni u ideju provincije mjesto je neosvojenog prostora ironične inteligencije preživljavanja za čiji opis svojim programima Teatro VeRRdi želi izboriti javnu riječ.

Kroz odabir predstava i u formatu diskurzivnog releja nakon predstava, razgovorima i tribinama istraživat će se specifičnosti Mediterana u odnosima dominacije moći i estetike etičnog i (ne)održivog u pismu Novaka, Krleže, Ivšića, Kranjčevića, Matvejevića, Shakespearea, Marraia, Turrinija…

Uz kazališne produkcije Teatra VeRRdi, Bacača sjenki, Eurokaza i Teatra Punktum nastupaju i teoretičari znanosti i umjetnosti Vjeran Katunarić, Tomislav Brlek, Marko Vučetić, Sven Marcelić, Antonija Mlikota, Goran Pavlić…

Najavljen je bio i akademik Tonko Maroević, koji je nažalost iznenada preminuo u utorak, 11. kolovoza.

Programaciju i vođenje festivala provode u suradnji teatrolozi Nataša Govedić, Igor Ružić i Mladen Bićanić u suradnji sa sociologom Hrvojem Pašalićem i voditeljem Teatra VeRRdi Jurjem Arasom.

Program se odvija od 17. do 21. 8. od 21h u crkvi sv. Dominika i dvorištu Kazališta lutaka Zadar.

Program otvara premijera Teatra VeRRdi “Školjka šumi” Slobodana Novaka, monodrama u izvedbi Maruške Aras i režiji Hrvoja Korbara u suradnji s Kunst teatrom.

Nakon izvedbe trebao je biti održan i razgovor Nataše Govedić i Tomislava Brleka s pokojnim Tonkom Maroevićem na temu Novakovštine i Mediteranštine u pismu i riječi.

Program podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Zadar, Kazalište lutaka Zadar i Zd1

Detaljna satnica i informacije o programu biti će objavljene do kraja tjedna u medijima, na webu i društvenim mrežama.


Reci što misliš!