Kultura

Početni susret u subotu, 14. kolovoza

Lito na Silbi uz SEA Silba Environment Art

Lito na Silbi uz SEA Silba Environment Art

The BOOK of SEA u monografskom ključu, na gotovo dvije stotine stranica, vrlo iscrpno dokumentira i sistematizira sve aktivnosti i programe koje je umjetnička organizacija realizirala na Silbi od davne 2010. godine (kada je održan prvi festival Silbensko kulturno ljeto) pa sve do dana današnjeg

Rane večeri prvog dana kolovoza 2020., u pola 8 sati, kad je nesnosna sparina jedva malo popustila, ali su se ljudi već s plaža počeli vraćati kućama da se osuše i večeraju, pedesetak ih se na još sat vremena zadržalo ispred silbenske osnovne škole Zadarski otoci (na istom trgu na kojem se, pored dječjeg igrališta, nalaze i zgrada Mjesnog odbora, Turističke zajednice mjesta Silba, knjižnice i ureda otočkih udruga), gdje je umjetnička organizacija SEA Silba Environment Art priredila predstavljanje dva recentna projekta u kojima je, izravno ili neizravno, sudjelovao velik broj otočana i vjernih posjetitelja otoka Silbe – trećeg broja Crtica s otoka, silbenskih 'uradi sam' novina (za proliće-lito 2020.) te impozantne knjige The BOOK of SEA.

The BOOK of SEA u monografskom ključu, na gotovo dvije stotine stranica, vrlo iscrpno dokumentira i sistematizira sve aktivnosti i programe koje je umjetnička organizacija realizirala na Silbi od davne 2010. godine (kada je održan prvi festival Silbensko kulturno ljeto) pa sve do dana današnjeg, i to u stvarno širokom rasponu od raznovrsnih radionica za djecu i odrasle, preko kazališnih predstava i performansa, likovnih i suvremeno-umjetničkih izložbi, filmskih projekcija i koncerata, pa sve do umjetničkih kolonija i programa rezidencijalnih boravaka, akcija čišćenja plaža i unutrašnjosti otoka, panel-diskusija i edukacija iz tema ekologije, održivog razvoja, različitih 'uradi sam' vještina iz područja zemljoradnje, tradicionalnog otočkog graditeljstva i drugih koje otočanima svih generacija pomažu da svojim rukama i vlastitim snagama poboljšaju te u skladu s prirodnim zakonima unaprijede život na otoku.

Knjigu su predstavili Natasha Kadin, autorica projekta i pokretačica umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art; Bojan Krištofić, urednik i lektor knjige te pas Luna, jedino biće koje je, uz Natashu, prisustvovalo svim programima SEA-e, zbog čega su ju okupljeni 'počastili' spontanim gromoglasnim pljeskom. U realizaciji dvojezične knjige sudjelovali su i mladi sinjski dizajner Nikola Križanac, potpisnik atraktivnog dizajna i prijeloma; Ivan Berecka, splitsko-viški prevoditelj na engleski jezik; i Boris Greiner, svestrani zagrebački umjetnik, svojedobno urar, vremenolog i diplomirani kineziolog, česti posjetitelj Silbe i sudionik nekih od programa SEA-e (umjetnik na rezidencijalnom boravku na otoku ljeta 2019.). Autori/ce brojnih sjajnih fotografija u knjizi su Gildo Bavčević, Marijan Blažina, Natasha Kadin, Ivan Loparić, Tihana Mandušić i Manja Ristić.

The BOOK of SEA je trenutno moguće nabaviti u silbenskoj knjižnici tijekom radnog vremena po cijeni od 150 kn, ili na upit putem e-mail adrese info@silba-environment-art.hr. U planu su predstavljanja knjige u Zadru, Splitu, Rijeci, Zagrebu i Ljubljani.

No, program, iako u smanjenom i modificiranom obliku zbog svima nam poznatih razloga, ide dalje! Trenutno su na rezidencijalnom boravku violinistica i kompozitorica Tena Novak Vincek i oblikovatelj zvuka Hrvoje Pelicarić, koji će kroz desetogodišnji boravak u šumi uz OPG Dlana snimiti novi akustični materijal, koji ćemo uskoro prezentirati javnosti online.
 
A ovog vikenda već petu godinu zaredom stižu nam majstori suhozidne gradnje iz udruge Dragodid, uz čiju pomoć i podršku već pet godinama obnavljamo i gradimo silbenske suhozide, kojima je otok, kao i mnogi na Jadranu, premrežen. Ove godine radionicu radimo 15. i 16. kolovoza na području OPG Dlane (blizu porta sv. Ante) te gradimo jedan suhozid od početka i još jednu kaparetu. Kapareta je stožasti suhozid u koji sadimo kapare, a ime je dobila po uzoru na našu lijepu Toretu.

Udruga Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Osnovne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. O svim aktivnostima možete čitati na portalu dragodid.org gdje prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.

Ovu, petu godinu, kao mentori iz Dragodida stižu nam Mislav Tovarac, Mario Švencbir, Mario Zaccaria i Maja Flajsig, a radionica kreće od teorijskih osnova u praksu, te je namijenjena i početnicima koji se s ovom vrstom gradnje još nisu susreli, ali i onima koji su suhozide već gradili i popravljali, djeci (od 8 godina) i odraslima.

Početni susret je u subotu, 14. kolovoza u 9 sati kod trafostanice odakle krećemo na lokaciju. Ponesite udobne cipele, zaštitu od sunca, rukavice ako imate, a ostali materijal, kao i okrjepu, osigurat ćemo mi. Radit će se 2 dana po 2 termina: od 9 do 12 h i od 17 do 20 h, ali niste obavezni biti na sve 4 etape, no oni koji još nemaju iskustvo gradnje suhozida neka dođu na početni susret, koji kreće od teorije u praksu.


Reci što misliš!