Kultura

kino na otvorenom

Kino zona u kolovozu i rujnu donosi autorske filmove i retrospektivne naslove

Kino zona u kolovozu i rujnu donosi autorske filmove i retrospektivne naslove
Mario Županović

Tijekom prve polovice ljetnog programa Kino Zone imali smo prilike pogledati 11 odličnih filmova šarolikih žanrova i stilova, a početkom kolovoza započinje i drugi dio programa kojeg će obilježiti autorski filmovi i retrospektivni naslovi koje veći dio naše publike nije nikad imao prilike pogledati na velikom platnu. Krenimo stoga redom.

U nedjelju 2. kolovoza stiže nam prava poslastica za ljubitelje osebujnog Jima Jarmuscha, ali i sve nepopravljive romantike. Riječ je o Jarmuschevoj fantastičnoj romantičnoj komediji s elementima horora ''Samo ljubavnici preživljavaju'' koja kazuje priču višestoljetnim ljubavnicima, vampirima Adamu i Evi. Proklete ljubavnike tumače neodoljiva Tilda Swinton i Tom Hiddleston, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Anton Yelchin, Mia Wasikowska, Jeffrey Wright i John Hurt. Među brojnim priznanjima, ističe se nagrada za najbolji soundtrack u Cannesu i posebna nagrada žirija u Sitgesu. 

Već u četvrtak 6. kolovoza očekuje nas posljednji film kinematografskog vizionara i ultimativnog provokatora Larsa von Triera, ''Kuća koju je izgradio Jack''. Radnja filma odvija se kroz pet priča i raspon od 12 godina u kojima nam propali arhitekt i žestoki sociopat Jack prepričava detaljno orkestrirana ubojstva koja definiraju njegovu 'karijeru' serijskog ubojice. Jacka tumači pomalo zaboravljeni Matt Dillon, a u sporednim ulogama se među ostalima pojavljuju i Bruno Ganz i Uma Thurman. Ponavljamo, riječ je o iznimno provokativnom filmu koji nije namijenjen gledateljima slabog želudca, no koji će vam zasigurno ostati u trajnom sjećanju.  

Nedjelja 8. kolovoza rezervirana je pak za jednu duhovitu švedsku avanturu dugačkog imena ''Stogodišnjak koji se spustio kroz prozor i nestao''. Zasnovan na istoimenom bestseler romanu Jonasa Jonassona, film nam kazuje neobičnu priču o 100-godišnjem muškarcu koji odluči kako nije kasno za još jedan početak. Za većinu ljudi to bi bila životna avantura, ali neočekivano putovanje Allana Karlssona nije njegovo prvo. Već jedno puno stoljeće svijet čini neizvjesnim, a sad je opet na slobodi. Režiju filma potpisuje Felix Herngren, a od brojnih festivalskih priznanja valja izdvojiti nagrade publike u Chicagu i Floridi, odnosno, nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje šminke i maske. 

U četvrtak 13. kolovoza sprema se jedna posebna projekcija. Povodom 50. obljetnice premijernog filma, domaća publika će imati priliku pogledati kultnu ratnu komediju ''MASH'' velikog Roberta Altmana. Priča na satiričan način prati avanture dvojice vojnih kirurga tijekom korejskog rata, a u glavnim ulogama dominiraju Donald Sutherland i Elliott Gould. Valja naglasiti kako je film iznjedrio i istoimenu dugovječnu uspješnu TV seriju, a od prestižnih priznanja valja istaknuti Oscara za najbolji adaptirani scenarij, 'Zlatnu palmu' u Cannesu, 'Zlatni globus' za najbolji film u kategoriji najbolje komedije ili mjuzikla i brojne ostale. 

Tri dana kasnije, odnosno u nedjelju 16. kolovoza, vruću ljetnu pozornicu ohladit će nam snježna avantura slikovita imena ''Arktik''. Priča prati čovjeka zaglavljenog na Arktiku, koji će napokon dobiti dugo očekivano spašavanje. Međutim, nakon tragične nesreće njegova se prilika gubi i on tad mora odlučiti hoće li ostati u relativnoj sigurnosti svog logora ili krenuti na smrtonosni put kroz nepoznato za potencijalni spas. Režiju potpisuje debitant Joe Penna, a ekranom glumački dominira svestrani Mads Mikkelsen.  

U nedjelju 23. kolovoza u suradnji s 'Festivalom Mediteranskog Film Split' u goste nam stiže hvaljena poljska drama ''Corpus Christi''. Radnja filma prati 20-godišnjeg Daniela koji je pronašao Boga u zatvoru za mladež, ali zbog kriminalnog dosjea crkva mu ne dopušta ulazak u sjemenište. Po izvršenju kazne upućen je u mali gradić gdje ga očekuje posao u tvornici drva, ali zahvaljujući ukradenom svećeničkom ovratniku mještani ga zamjene za novog župnika. Film Jana Komase osvojio je 49 nagrada i 19 nominacija od kojih valja istaknuti 2 posebne nagrade u Veneciji, nagrade za najboljeg glumca (Bartosz Bielenia) u Chicagu i Palm Springsu i nominaciju za Oscara 2020. u kategoriji najboljeg stranog filma.  

Sam kraj mjeseca, odnosno, nedjelja 30. kolovoza rezervirana je za sve fanove legendarnog Woodya Allena jer nam na ljetnu pozornicu Kino Zone stiže njegov ''Nerazuman čovjek''. Allenov romantična komična drama nam kazuje priču o izmučenom profesoru filozofije koji nađe volju za životom kad počini egzistencijalni čin. Spomenutog profesora tumači sveprisutni Joaquin Phoenix dok mu je za lomljenje srca zadužena ljupka Emma Stone. 

Rujan u Kino Zoni otvara klasik hrvatske kinematografije, briljantna drama ''Događaj'' s kojom ćemo odati počast velikom redatelju Vatroslavu Mimici koji nas je napustio 15 veljače u 97. godini života. Radnja Mimičinog filma prati seljaka Juru i njegovog unuka Marijana koji su se uputili na stočni sajam kako bi svojeg ishlapjelog konja prodali proizvođačima mesa. Na povratku kući presretnu ih lugar Ivan i njegov beskrupulozni ortak, lopov Matijević. Briljantni Mimičin film adaptacija je Čehovljeve priče, a glumačku ekipu čine nezaboravni Pavle Vujisić, Boris Dvornik i Fabijan Šovagović. Od nagrada valja izdvojiti 'Srebrnu arenu' za najbolji film u Puli 1969. Projekcija će se održati u četvrtak 3. rujna. 

U nedjelju 6. rujna stiže nam pak krimi drama proslavljene braće Dardenne ''Nepoznata djevojka''. Priča prati mladu liječnicu opće prakse Jenny koju izgriza osjećaj krivnje jer nije otvorila vrata svoje ordinacije djevojci koju su ubrzo nakon toga pronašli mrtvu. Jenny je odlučna otkriti identitet nepoznate djevojke kako je ne bi anonimno pokopali. Film braće Dardenne je osvojio brojna priznanja od kojih valja istaknuti nagradu za najbolju glumicu na SESC film festivalu u Brazilu i nominaciju za 'Zlatnu palmu' u Cannesu 2016. 

Četiri dana kasnije nas očekuje nešto posve drugačije. U četvrtak 10. rujna nam u suradnji sa 'Zagreb Film Festivalom' pak stiže drama ''O beskraju'' uvrnutog švedskog redatelja Roya Anderssona. ''O beskraju'' je odraz ljudskog života u svoj svojoj ljepoti i okrutnosti, njegovoj raskošnosti i banalnosti, svojevrstan kaleidoskop svega što je vječno ljudsko, beskonačna priča o ranjivosti postojanja. Andersson je s ovim neobičnim film osvojio 'Srebrnog lava' u Veneciji kao i nagradu za najbolje vizualne efekte na Europskim filmskim nagradama.  

Ovogodišnju ljetnu pozornicu Kino Zone zatvaramo u nedjelju 13. rujna s višestruko nagrađivanom krimi dramom Fatiha Akina ''Iz ništavila''. Radnja ovog potresnog filma prati Katju, ženu čiji se život raspada onog trenutka kad u terorističkom napadu stradaju članovi njezine obitelji. Prijatelji i šira obitelj pokušavaju joj pružiti podršku koja joj je potrebna i Katja nekako uspijeva izdržati sprovod. Iscrpljujuća potraga za počiniteljima i razlozi iza besmislenog ubojstva dodatno kompliciraju njezino mučno žalovanje, otvaraju nove rane i sumnje. Glavnu ulogu u ovom uznemirujućem filmu tumači nikad bolja njemačka glumica Diane Kruger koja je za svoju izuzetno zahtjevnu ulogu nagrađena nagradom za najbolju glumicu u Cannesu, a od ostalih priznanja valja svakako istaknuti i 'Zlatni globus' za najbolji strani film, 'Zlatna kolica' na festivalu u Vukovaru i brojne druge. 

I to bi bilo sve što se tiče druge polovice ljetnog programa Kino Zone! Napominjemo još jednom kako cijene ulaznica za zadarsko kino na otvorenom ostaju 20 kuna, a projekcije će se održavati u 21 sat uglavnom svakog četvrtka i nedjelje u prostoru između crkve sv. Dominika i Kazališta lutaka (prostor Poljane Branka Stojakovića). Ulaznice se mogu nabaviti svakim radnim danom od 8 do 14 sati u uredu Centra nezavisne kulture (Zrinsko Frankopanska 3) ili na lokaciji prikazivanja prije početka projekcije. Blagajna na lokaciji se otvara u 20 sati. 

Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra i Hrvatskog audiovizualnog centra, a odvija se u partnerstvu s Kazalištem lutaka Zadar i Koncertnim uredom Zadar.

a6dc1771154c82cd4229939b10abac36.jpg?v=2


Reci što misliš!