Kultura

od 6. do 23. kolovoza

STREAM Zadar: Niz radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti

STREAM Zadar: Niz radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti

STREAM Zadar, deveta po redu platforma edukativnih sadržaja, ove će se godine održati od 6. do 23. kolovoza u prostorijama Zadarskog plesnog ansambla i Športskog centra Višnjik.

STREAM je osmišljen kao niz profesionalnih radionica iz područja suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, s primarnim fokusom na produbljivanju plesne prakse kroz studiozan rad i svjesno bavljenje tijelom. Cilj radionica je upoznavanje polaznika s alatima i tehnikama kroz specifične istraživačke procese, u svrhu nadogradnje vlastitih plesnih, koreografskih i izvedbenih vještina. 

Stream Zadar ima dugogodišnju tradiciju i međunarodno je priznata edukativna platforma koja već godinama ugošćuje renomirane domaće i svjetske plesne umjetnike.

Stream ove godine otvara radionica s Hannom Hegenscheidt, certificiranom pedagoginjom Klein tehnikeTM koja već tradicionalno podučava na Stream-u.

Klein tehnikaTM je somatska tehnika osmišljena kako bi potpomogla zdravo kretanje i prevenciju ozljeda. Naglasak stavlja na kretanje iz najdubljeg strukturnog i energetskog tkiva – kosti, a fokus prakse je na analizi i pročišćavanju pokreta te na razumijevanju mehanike tijela kroz aktivaciju najdubljeg mišićnog sloja. 

Radionica je prvenstveno namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima, ali i svima koji žele produbiti svoje znanje o funkcionalnosti tijela. Više informacija možete pronaći na STRANICI

Drugu radionicu,The Dots Method vodi umjetnica Alekasandra Janeva Imfed. To je metoda koja prepoznaje i nastoji izbjegavati uobičajenu organizaciju, ritam, navike i slijed naše improvizacije te tako iznova pokreće tijelo na neočekivan način. Tijelo će se koristiti kao prostor, a „točka“ kao njezin „autor“ unutar tog praznog prostora. Koriste se razne vježbe koje služe za stjecanje povjerenja za donošenje odluka o točnom vremenu/trenutku. Fokus je na promatranju donesenih odluka, komponiranju i odlučivanju o tome što slijedi, ne promatrajući pritom ništa kao pogrešnu odluku. Ključan doprinos daljnjim impulsima/nagonima jest razumijevanje vrlo brzog aller-retoura, odnosno odnosa između odluka koje tijelo donese i povratne informacije koju nam ono šalje.

Zatim, drugu godinu za redom, radionica Principi sigurnog pokreta koju vodi Grgur Kovačić, magistar kineziologije u kineziterapiji i trenutni doktorand na studiju Kineziologije.

Ova teoretsko praktična radionica je nastala na temelju koncepata, tehnika i znanja koje kineziolog Grgur Kovačić svakodnevno koristi u praksi s ciljem poboljšanja tjelesnih sposobnosti, prevenciji ozljeda i otklanjanja bolnih stanja. Cilj radionice je učenje praktičnih principa kondicijskog i korektivnog treninga koji će vam omogućiti siguran i efikasan način za ostvarivanje napretka u snazi, jakosti, stabilnosti, pokretljivosti, izdržljivosti, otpornosti i izlasku iz bolnih stanja. Radionica je namijenjena plesačima, glumcima, sportašima, fizioterapeutima i kineziterapeutima. 

Edukativni dio zadarskog plesnog ljeta zatvorit će radionica Stvaranje plesova:pitanje PROSTORA svestranog Julyen Hamiltona, plesača, koreografa, pjesnika, učitelja i glazbenika koji stvara i izvodi širom svijeta već 40 godina. 

Radionica razmatra i koristi suštinsku prirodu PROSTORA u kojemu se koreografija i ples mogu napraviti i izvesti. Zalazi u teme radijalnog i kartezijanskog prostora i načine na koji njihov suodnos utječe na tijelo u pokretu i kazališni prostor u kojemu se izvođač i publika sreću. Ovladavanje tijelom i „progovaranje“ njime u prostoru, vremenu i pokretu osnove su svakog zadatka – tjelesna koordinacija i odnos prema materijalu koji se stvara te zatim dijeli u izvedbi. 

Prijave na radionice: stream.zadar@gmail.com

Nakon edukativnog slijedi izvedbeni dio ciklusa: Monoplay – dvanaesti po redu festival posvećen solo formi koji će trajati od 24. do 28. kolovoza. 

STREAM Zadar i Monoplay festival organiziraju Zadarski plesni ansambl i umjetnička organizacija 21:21.

Projekt STREAM Zadar je sufinanciran sredstvima iz Programa javnih potreba u kulturi Grada Zadra za 2020., Ministarstva kulture te uz potporu Zaklade Kultura Nova.
Zahvale Športskom centru Višnjik.


Reci što misliš!