Kultura

američka papisa

Završetak Zadarskog kazališnog ljeta uz briljantnu Jasnu Ančić

Završetak Zadarskog kazališnog ljeta uz briljantnu Jasnu Ančić
Nenad Marčev

Završetak Zadarskog kazališnog ljeta protekao je uz predstavu "Američka papisa" i našu briljantnu Jasnu Ančić. Predstavu je režirao Ozren Prohić.

Predstava je nastala prema djelu Esther Vilar, njemačko-argentinska književnice, čiji je tekst na hrvatski jezik preveo Andrija Seifried. Praizvedba predstave bila prije dvadest godina na Dubrovačkim ljetnim igrama, a premijera 29. 7. 2010. na 16. Zadarskom kazališnom ljetu.

Esther Vilar, njemačko-argentinska književnica, rođena je u Buenos Airesu 1935. godine u njemačkoj emigrantskoj obitelji. Pripada grupi provokativnih pisaca i kritičara društva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja na području književnosti.

Američka papisa  je djelo  kojeg je napisala je 1982. godine, a koje propituje žene u katoličkoj crkvi, njihov odnos prema vjeri, povijesnom poslanju crkve.

"Znatiželjom intelektualca, ona propitkuje, problematizira i aktualizira papisinu inauguraciju, ali i iznošenje njenog životnog i vjerskog alibija, progovarajući pri tom iz same suštine ženskog bića, tananosti njenih odluka, slutnji žene koja je u prigodi nakon „stoljeća i stoljeća“ obnašati funkciju za koju su predodređeni odabrani i koja je rezervirana isključivo za muškarca. „Američka papisa“ tako uspijeva ispričati život žene koja je po svemu posebna i koja je vjeri podredila svoju sudbinu."

Jasna Ančić


Reci što misliš!