Kultura

tomislav marijan bilosnić

Zadar po prvi put ima kandidata za predsjednika Društva hrvatskih književnika

Zadar po prvi put ima kandidata za predsjednika Društva hrvatskih književnika
Bojan Bogdanić

Temeljem odluke Upravnog odbora Društva hrvatskih književnika u subotu 11. srpnja 2020. godine održana je Predizborna skupština Društva hrvatskih književnika. Zbog u potresu stradalih prostorija Društva hrvatskih književnika, skupština je održana u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.

Na dnevnom redu Predizborne skupštine bile su točke – prijedlog kandidata za predsjednika i dopredsjednika DHK,  članove Upravnog odbora i ostalih tijela DHK, kao što su Nadzorni odbor, Časni sud i Odbor Fonda Miroslav Krleža.  Predlagatelji su  svakog člana DHK mogli predložiti za najviše dva upravna tijela, međutim za predsjednika ili dopredsjednika predlagatelji su mogli predložiti samo po jednog člana.

Za predsjednika Društva hrvatskih književnika na Predizbornoj skupštini kandidirani su književnici Tomislav Marijan Bilosnić, Zlatko Krilić, Mate Maras i Ivica Matičević. Kandidati za dopredsjednike  su književnici Boris Domagoj Biletić, Mirko Ćurić i Hrvoje Kovačević. 

Društvo hrvatskih književnika jedna je od četiriju krovnih kulturnih institucija u Republici Hrvatskoj i u njezinoj dosadašnjoj praksi redovito su se i predlagali i birali za predsjednika članovi iz Zagreba, ali ne i iz drugih hrvatskih kulturnih središta. Kandidaturom Tomislava Marijana Bilosnića prvi put u povijesti  za predsjednika DHK predložen je književnik iz Zadra.

Izborna skupština DHK predviđena je za rujan 2020. godine kada će kandidati za predsjednika DHK podnijeti svoje programe. Zbog pandemije korona virusa datum održavanja Skupštine još nije utvrđen.


Reci što misliš!