Kultura

svijet književnosti

Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga

Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga

Portal Moderna vremena pokrenuo je projekt Top lista najprodavanijih knjiga, gdje će se na temelju mjesečnih izvješća o prodaji iz knjižara širom Hrvatske čitatelji moći informirati o popularnim naslovima i novitetima, a nakladnici pratiti trendove i percepciju svoje produkcije.

"Top lista knjiga" objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koje Moderna vremena (mvinfo.hr) prikupljaju iz reprezentativnog uzorka od 30-ak knjižara diljem Hrvatske. Projekt je pokrenut s ciljem informiranja šire javnosti o najprodavanijim naslovima u Hrvatskoj, iz područja beletristike, publicistike i knjiga za djecu, ali i ostalih tematskih niša i žanrova.

Redovno praćenje prodaje knjiga u knjižarama, odnosno top liste, uobičajeni su format u svijetu knjiga, a nakon dužeg vremena izbivanja takav projekt opet je dostupan u Hrvatskoj, ističu iz Modernih vremena.

"O važnosti prikupljanja informacija o prodaji iz knjižarske mreže govori i podatak iz godišnjeg istraživanja hrvatskog tržišta knjiga koji pokazuje da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari, a distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu čini oko 47 posto prodajnog udjela", napominju. 

"Top lista knjiga" temelji se na većem broju generiranih top-listi segmentiranih po različitim tematskim ili žanrovskim kriterijima koji odražavaju i raznolikost interesa šire publike.

Najprodavanije naslove moguće je pregledavati kroz pojedinačne top liste iz područja: Publicistika / Strana književnost / Hrvatska književnost / Knjige za djecu i mlade / Slikovnice / Društvo, politika, povijest / Biografije i memoari / Popularna znanost i tehnologija / Putopisi i putovanja / Hrana i kuharice, i dr. 

Svaka od navedenih listi donosi pregled najprodavanijih naslova. Klikom na pojedini naslov moguće je dobiti osnovne informacije (autor, nakladnik, prevoditelj, cijena) a link "Više o knjizi" vodi na stranice Modernih vremena gdje je moguće dobiti cjelovite informacije o pojedinom naslovu (za one naslove koji se nalaze u bazi MV).

Trend ukupne prodaje graf je koji prikazuje prodaju knjige kroz mjesece i aktivirat će se kroz vrijeme, odnosno, kako se top lista bude mjesečno nadopunjavala.

Mjesečnim praćenjem prodajnih rezultata u različitim tematskim i žanrovskim nišama moći će se preciznije očitati trendovi i načini percepcije knjižne produkcije u najširoj čitateljskoj publici, njezini interesi ali i mogući smanjeni interes za pojedine vrste knjiga, ističu iz MV-a. Također, tu će se čitalačka publika imati priliku informirati o novitetima na tržištu.

Top lista najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama objavljivat će se u mjesečnom ritmu na stranici "Top lista knjiga" ( https://toplistaknjiga.hr/ ), na kojoj je trenutno moguće vidjeti koje su knjige bile najprodavanije u mjesecima travnju i svibnju 2020., a uskoro će biti objavljeni i novi podaci o prodaji, iz mjeseca lipnja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH u sklopu programa Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama u 2019. godini.


Reci što misliš!