Kultura

državni arhiv u zadru - utorak, 9. lipnja

Prigodni program u virtualnom okruženju povodom Međunarodnog dana arhiva

Prigodni program u virtualnom okruženju povodom Međunarodnog dana arhiva
Mladen Malik

Državni arhiv u Zadru povodom Međunarodnog dana arhiva u utorak, 9. lipnja priprema prigodni program u virtualnom okruženju.

* Oliver Modrić: „O prošlosti i sadašnjosti Arhiva Ninske biskupije“ , predavanje na YouTube kanalu Državnog arhiva u Zadru 9. lipnja u 12:00 sati.

* Objava digitalnog izdanja „Libellus Policorion – Rogovski kartular“ iz 14. stoljeća. 

*Prigodna prodaja izdanja Državnog arhiva u Zadru na.

Oliver Modrić, viši arhivist u Arhivu Zadarske nadbiskupije, u predavanju „O prošlosti i sadašnjosti Arhiva Ninske biskupije“ prikazat će povijest arhiva Ninske biskupije s posebnim naglaskom na njegova stradanja uvjetovana različitim povijesnim događajima i prirodnim katastrofama kada je stradala  pokretna i nepokretna imovina Ninske biskupije. 

„Libellus Policorion – Rogovski kartular“ iz 14. stoljeća, pripada fondu HR-DAZD-337, Benediktinski samostan Sv. Kuzme i Damjana na Pašmanu. Pisan je srednjovjekovnim latinskim jezikom na knjižnoj gotici bolonjskoga tipa. Sadrži prijepise isprava i popise samostanskih dobara kako onih na širem biogradskom području tako i onih na otoku Pašmanu u razdoblju od 1060. do 1369. godine. U kartular je upisano 138 isprava i zapisa. Državni arhiv u Zadru objavio je 2018. godine monografiju autora Tomislava Galovića o kodikološkom opisu, paleografskoj analizi i sam faksimil Rogovskog Kartulara. Ovom prilikom na našim mrežnim stranicama objavljujemo digitalno izdanje Rogovskog Kartulara kako bi ovaj vrlo vrijedan izvor za našu srednjovjekovnu povijest učinili dostupnim svim zainteresiranim istraživačima diljem svijeta. Rogovski Kartular bit će dostupan od 9. lipnja.  

Odjel Arhivske knjižnice organizira prigodnu prodaju izdanja Državnog arhiva u Zadru uz popust od 50% na sva raspoloživa izdanja knjiga i kataloga. Prigodna prodaja traje od 8. do 12. lipnja 2020. Popis izdanja s cijenama na koje se odobrava popust nalazi se na mrežnoj stranici Državnog arhiva u Zadru. Zainteresirani se mogu javiti na e-mail: knjiznica@dazd.hr  ili na broj telefona 023/627 354.


Reci što misliš!