Kultura

sveučilišno izdanje

U novoj Magistri Iadertini o dugovječnim predstavama Kazališta lutaka Zadar

U novoj Magistri Iadertini o dugovječnim predstavama Kazališta lutaka Zadar
Dino Stanin/PIXSELL

Na platformi Morepress Sveučilišta u Zadru objavljen je novi broj časopisa Magistra Iadertina, kojeg izdaje Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja Sveučilišta u Zadru.

Godišnjak Zbornik radova pokrenut je 2001., osamostaljenjem Visoke učiteljske škole u Zadru. Osnivanjem Sveučilišta u Zadru godine 2003., Zbornik postaje časopisom Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja predškolske djece. Godine 2006. mijenja ime u Magistra Iadertina, zadržavajući svoju programsku usmjerenost. Objavljuje znanstvene i stručne radove koji interdisciplinarno prate programe studija za odgojitelje i učitelje.

U članku o dugovječnim predstavama u Kazalištu lutaka Zadar autor Goran Smoljanović obrađuje predstave Crvenkapica (1952.) i Koliko je duga jedna priča (1996.) Crvenkapica je nastala u doba kada je kazalište lutaka bilo imitacija glumačkog kazališta. Prve lutke koje je napravio Željko Markovina „potrošile“ su se pa je Branko Stojaković napravio nove s velikim glavama koje imaju sasvim drugačiji izraz i zahtijevaju drugačiju animaciju te drugačije djeluju na publiku. Predstava "Koliko je duga jedna priča" nastala je u doba lutkarske postmoderne kada je nestao paravan i lutka se mogla napraviti od bilo kojeg materijala. Osim navedenih, na sceni Kazališta lutaka Zadar pronalazimo još dugovječnih predstava koje su također vrijedne spomena. Primjerice, predstava Šegrt Hlapić redatelja Mile Gatare koji je na repertoaru također od samih početaka djelovanja Kazališta te predstava Tri praščića u režiji Milene Dundov iz 1983.

U novom broju Magistre Iadertina mogu se pročitati radovi o učenju glagoljice u razrednoj nastavi, Tadijanovićevom stvaralaštvu, Karijernim centrima  kao podršci studentima u upravljanju karijerom, terapeutskim pričama za učenike s poremećajima iz spektra autizma te sustavima e-učenja u promicanju novih pristupa vrednovanja.

Časopis je dostupan na poveznici.


Reci što misliš!