Kultura

posljednji pozdrav

U 48. godini preminuo Bekim Serjanović

U 48. godini preminuo Bekim Serjanović

Tužna vijest iz Banja Luke, koja se brzo proširila društvenim mrežama. Preminuo je divan čovjek, Bekim Serjanović, jedan od pisaca koji su se uvijek rado odazvali pozivima iz Zadra.

Književnik Bekim Sejranović rođen je u Brčkom 1972. godine. Prije rata doselio je u Rijeku, gdje je završio srednju pomorsku školu i studij kroatistike, a od 1993. živi u Oslu.

Za roman 'Nigdje niotkuda' na devetim međunarodnim književnim susretima Cum grano salis 2009. godine u Tuzli nagrađen je uglednom književnom nagradom 'Meša Selimović'. Autor je romana 'Ljepši kraj', 'Medvjed koji teče', a objavio je i svoj prerađeni magisterij na temu 'Modernizam u romanu 'Isušena kaljuža' Janka polića Kamova', koji je obranio na Institutu za istočnoevropske i orijentalne studije Sveučilišta u Oslu.

- Pukla me vijest danas, onako kako udaraju te strašne i neočekivane vijesti, pukla me i izbila mi zrak iz pluća. Otišao je dobar čovjek i pisac Bekim Sejranović. A neki dan mi javlja kako opet čita moj Blockbuster. Ta poruka je bila nastavak sporadičnih dobacivanja od "kad si u Rijeci" do "navrati u Oslo".

Nedavno smo razgovarali o tome koliko je i je li uopće iskrenost precijenjena stvar. Ja mislim da nije, pogotovo ne u literaturi, a Bekimova je bila sva sazdana od hrabrosti i iskrenosti.

Otišao je dobri Bekim, ostaje dobra misao o njemu i njegove dobre knjige. Ostaje i da sačekamo neka vrijeme tugu za odlaskom nekako preobrati u radost što smo ga poznavali i što ćemo ga i dalje čitati, piše Zoran Žmirić.

- Umro je Beks u 48-oj, prerano, za takve je uvijek prerano, koliko god se žurili. Veće oči i veće srce teško ste mogli sresti. Potonje je zatajilo. Druže, noćas ti nazdravljamo, čut ćeš staklo, izjavljuje Kruno Lokotar, urednik.

 


Reci što misliš!