Kultura

povratak u kazalište

HNK Zadar: Ulaznice za "Tri verzije života" od petka u prodaji

HNK Zadar: Ulaznice za
Željko Karavida

Nakon dvomjesečne stanke prva predstava koju će publika moći pogledati u HNK Zadar je “Tri verzije života” Yasmine Reze u režiji Nine Kleflin. Na programu je u utorak, 26 svibnja i u srijedu, 27. svibnja u 20 sati.

Igraju: Davor Jureško, Žana Bumber, Alen Liverić i Tamara Šoletić. Scenografiju potpisuje John Čolak, kostimografiju Marija Šarić Ban, glazbu Ivan Ivić te oblikovanje svjetla Ivo Nižić i Frane Papić.

Ulaznice su u prodaji od petka, 22. svibnja  na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 sati te na dan izvedbe od 11 do 13 sati i od 18 do 20 sati. Kupnjom ulaznice po cijeni od 30,00 kuna, jednu ulaznicu dobivate na dar. Početak predstave je u 20 sati, a publika ulazi u kazalište od 19:30 sati prema preporukama HZJZ . Ulaznice neće biti numerirane.

O PREDSTAVI:

Dva bračna para, jedna obična večer i jedna neobična zabuna. Kad se gosti pojave na večeri, čitav jedan dan prerano, neprilike iskrsavaju posvuda. Hrane ima premalo, vina previše, pa neoslovljene napetosti bujaju.

Vještim dramaturškim postupkom autorica istu situaciju postavlja u tri različite verzije, iz tri različita ugla gledanja, iz tri energetski posve različita naboja. Uz britke, duhovite, majstorski napisane dijaloge ona publiku zabavlja na originalan i provokativan način, izazivajući nas da promislimo o tome kako vidimo vlastiti život. Ogoljeni od forme, iznenađeni u privatnoj situaciji svojih dnevnih napetosti, sukoba i briga, naši junaci pokušavaju što bolje dočekati goste. No ti su gosti ogledalo njihovih strahova, nelagoda i tajni. Autorica nas izaziva da promislimo koja je od verzija života što ih gledamo u toj komediji istinita. Jedna, nijedna, ili sve tri? Što se zaista dogodilo? Ovaj se komad poigrava s tezom da nam se dogodilo samo ono što smo doživjeli, da su događaji bili onakvi kakvi odjekuju u našoj nutrini, a da objektivna stvarnost možda i ne postoji.

Čini se kao da tri verzije života dopuštaju da sami ispišemo i svoju četvrtu verziju.

Predstava je premijerno izvedena u prosincu 2019. uz odlične reakcije publike i medija.

Prva izvedba u Hrvatskoj održana je 17. listopada 2004. u kazalištu Mala scena u Zagrebu u režiji Ivice Šimića, prijevodu Martine Mencer Salluzzo i to u sljedećoj podjeli: Boris Svrtan, Nataša Janjić, Ivica Zadro i Vitomira Lončar koja je za ulogu Ines Finidori nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta (2005.) i nagradom Zlatni smijeh na Danima satire (2005.).


Reci što misliš!