Kultura

čestitamo!

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman

Damir Karakaš dobitnik je 13. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman, a priznanje mu je donijela knjiga 'Proslava', objavljena u izdanju OceanMora. Pored novčane nagrade u vrijednosti od 50 tisuća kuna, pisac je dobio statuu tipkovnice.

"Jako sam sretan zato što sam dobio nagradu tportala za roman godine u Hrvatskoj. Kad sam saznao za konačnu odluku žirija, bio je to jako lijep osjećaj, neka vrsta dodatnog priznanja za ono što radiš", rekao je Damir Karakaš zatportal i dodaje da je 'Proslava' od svih njegovih knjiga dosad imala daleko najjaču recepciju.

"Mislim da je imao i rekordan broj kritika u cijeloj regiji, bio je i prvi na brojnim godišnjim književnim listama, tako da sam se nadao da bih možda ovoga puta mogao dobiti, ali često sam i prije bio tako blizu, a na kraju bi se ispostavilo - ipak predaleko. U dvadesetak godina ni sam više ne pamtim u koliko sam finala sudjelovao u Hrvatskoj, a za to vrijeme dobio sam samo jednu nagradu. Zapravo, sad sa zadovoljstvom mogu reći da sam dobio dvije. Puno mi znači i ovaj novac jer živim samo od pisanja, a pomoći će da se što više mogu posvetiti svojim novim književnim radovima", rekao je Karakaš. Nagradu je dobio na kućnu adresu, umjesto na tradicionalnoj svečanoj dodjeli, koju tportal ove godine nije organizirao pridržavajući se mjera opreza zbog koronavirusa.

Za 13. književnu nagradu tportal je predstavio i novi žiri u sastavu kroatistice Andree Milanko, ujedno predsjednice, potom prevoditeljice i pjesnikinje Vande Mikšić, redateljice Anice Tomić, pisca Roberta Perišića te psihologa i tportalova kolumnista Borisa Jokića.

"Tijekom rada na odabiru djela koje će ponijeti titulu najboljega romana u 2019. godini susreli smo se s više romana koji uspijevaju priuštiti istinski užitak čitanja u opreci s površnošću i brzinom današnjeg primanja sadržaja", naveo je u svom obrazloženju žiri. Međutim, dodaju, "Damir Karakaš je sugestivnom prozom, filmičnošću dramskih situacija i stilski izbrušenom rečenicom uspio stvoriti prostor književne imaginacije koji zaslužuje nagradu".

"U romanu 'Proslava', koji se kompozicijom otklanja od obzora očekivanja, dojmljivo je ocrtao likove uz štedljivu uporabu klasičnog opisa – dao im je konture gestama, migovima, trzajima, šutnjom, pogledima – a čitatelj ih može rekonstruirati i dalje nadograđivati u prostornom i povijesnom kontekstu, istodobno općenitom i dovoljno preciznom. Pritom se autor umnogome oslanja na znanje svojega čitatelja te od njega traži suradnju na imaginacijskoj, ali i etičkoj razini interpretacije", stoji između ostalog u obrazloženju žirija.

Uz Damira Karakaša, u finalu 13. književne nagrade tportala bili su Nataša Govedić ('Kako zavoljeti morskog psa?', Sandorf), Mihaela Gašpar ('Nemirnica', Disput), Ena Katarina Haler ('Nadohvat', V.B.Z.) i Bojan Žižović ('Stanka', Sandorf).

Tportalova književna nagrada za najbolji hrvatski roman dodjeljuje se od 2008. i s godinama je postala relevantnom činjenicom domaće kulturne scene. Jedina je domaća književna nagrada koja se dodjeljuje za roman pisan na hrvatskom jeziku i izdan kod nakladnika registriranog u Hrvatskoj te joj je, uz promociju autora i književnog stvaralaštva, cilj promocija izdavaštva.

Lani je najboljim romanom proglašen 'Put u Gonars' Nikole Petkovića, u izdanju nakladničke kuće Profil.


Reci što misliš!