Kultura

najavljujemo

Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar donosi koncert Matije Dedića

Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar donosi koncert Matije Dedića
Marko Dimić/PIXSELL

Šesta Digitalna matineja Koncertnog ureda Zadar prezentirat će koncert autorskih skladbi našeg proslavljenog jazz pijanista Matije Dedića, održan u listopadu 2018. u ciklusu Klub u Kneževoj.

Matija Dedić glazbom se počeo baviti već s pet godina. Diplomirao je jazz glazbu na Visokoj školi u Grazu 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha, a privatne satove pohađao je kod Johna Taylora, Hala Galpera, Billa Dobbinsa i Barryja Harrisa. Nakon diplome vraća se u Zagreb gdje ubrzo postiže veliki ugled na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Osvojio je brojne glazbene nagrade, među kojima preko 25 nagrada Porin u različitim kategorijama, nastupio u gotovo svim zemljama Europe te u Sjedinjenim Državama, Argentini, Brazilu, po Africi, na festivalima u Kopenhagenu, Stockholmu, San Sebastianu, Bremen JazzAhead, JazzyColors, Dusseldorf JazzRally i Montreux Jazz Festivalu. Svirao je s velikim glazbenim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Mark Murphy Band, David Gazarov, Gianni Basso, Miles Griffith, Önder Focan, Jean-Louis Rassinfosse, Tommy Emmanuel, Lenny White, Kendrick Scott, Jim Madison, Jeff Ballard, Vicente Archer, Buster Williams, Larry Grenadier, Niels-Henning Ørsted Pedersen, Ron McClure, Tamara Obrovac, Salvatore Maiore, Bojan Zulfikarpašić, Francesco Bearzatti i mnogi drugi.

Piše glazbu za televiziju i kazalište, nastupa s popularnim glazbenicima hrvatske pop scene kao što su Zoran Predin, Gibonni, Massimo, Oliver, a najčešće s roditeljima - Gabi Novak i Arsenom Dedićem.

Album posvećen preminulom ocu, Matija svira Arsena, iz 2015. proglašen je najboljim albumom te ujedno i najprodavanijim u Hrvatskoj.

Matineja je na rasporedu u četvrtak u 11 sati.


Reci što misliš!