
Kinookus Food Film Festival,
jedini hrvatski festival koji spaja umjetnost filma i uživanja u
hrani, održat će se u Stonu od 3. do 6. rujna na temu “Kruh i duh”, u
skladu s kojom će u svim sekcijama promišljati duhovnu dimenziju
hrane, njezinu simboliku u svakodnevnom životu te značaj i ulogu u
obredima i svetkovinama.
U sekciji “Okušavanje” za
nagrade, Veliku i Malu kamenicu, natjecat će se više od četrdeset
dokumentarnih i igranih filmova iz cijeloga svijeta, a za svoje šesto
izdanje organizator festivala, dubrovačka udruga Kinookus, najavljuje
niz noviteta i gostovanja istaknutih svjetskih chefova.
Među ostalim, konkurencija donosi dokumentarni film Wima
Wendersa “Sol zemlje”, portret fotografa Sebastiaoa Salgadoa koji je
posljednjih 40 godina proveo putujući svijetom i svjedočeći raznim
prijelomnim trenucima, međunarodnim konfliktima, gladovanju i
emigracijama.
Prikazat će se i talijanski “Europa na prodaju” o tome kako
vlade i javne uprave diljem Europe, pritisnute dugovima, pokušavaju
napuniti blagajne prodajući svoju najdragocjeniju imovinu, britanski
“Hadwinova presuda” o preobražaju Granta Hadwina iz drvosječe u
eko-terorista, kanadski “Samo pojedi: priča o bacanju hrane” o gubicima
milijardi dolara zbog nepotrebnog bacanja hrane, talijanski “Alergija:
Toksični teret” o sve češćoj pojavi alergija kao posljedici globalnog
eksperimenta, austrijski “Globalno šoping selo” o fenomenu sveprisutnih
trgovinskih centara, francuski “Zamišljene gozbe” o ljudima koji su
unatoč rizcima u zarobljeništvu nacističkih i drugih logora zapisivali
recepte.
U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj,
predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim
naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.
Festival nastavlja suradnju s američkim chefom hrvatskog
podrijetla, Richardom Gruicom kojeg zovu i “Foodzilla”, a dolazi i irski
chef, povjesničar umjetnosti, JP McMahon, kulinarski direktor grupe
restorana EatGalway u kojoj su slavni Cava Bodega i Aniar.
Ove je godine uvedena i nova sekcija, “Što na platnu, to na
pjatu”, u sklopu koje će ograničeni broj gledatelja moći kušati hranu i
pića koja se pojavljuju na filmu koji u tom trenutku gledaju i tako
sudjelovati u sveobuhvatnom osjetilnom iskustvu.
Sekcija Kinofokus donosi razgovor s predstavnicima vjerskih
zajednica “Duhovna trpeza” o simbolici hrane i njezinoj ulozi u
religijskim obredima, a u Kneževom dvoru u Stonu, organizirat će se
izložba “Kruh vrh pogače” s desetak tradicionalnih hrvatskih vrsta
kruha.
Održavat će se i radionice za djecu, tržnica eko i tradicijskih
proizvoda Kinolokus, glazbeni program, te nezaobilazni domjenci s
kušanjem vina.
Ususret šestom “Kinookusu”, u okviru filmskog programa “Okusi
drugačije kino”, u dubrovačkom Ljetnom kinu Slavica cijelog ljeta se
prikazuje izbor ponajboljih dokumentarnih filmova. Ove srijede
predstavlja se putujući Sisak Eco Film Festival, čiji volonteri na
biciklima obilaze Hrvatsku i BiH prikazujući odabrane kratke filmove na
temu zaštite okoliša. Direktor sisačkog festivala Daniel Pavlić publici
će predstaviti filozofiju manifestacije i nedavne uspjehe svog tima u
zaštiti ekosustava rijeke Une, te prikazati nekoliko kratkometražnih
filmova iz svoje ovogodišnje selekcije.



