Festival Kinookus u Stonu: uživanje u hrani i filmovima

Kraj ljetne sezone na Pelješcu već
tradicionalno obilježava Kinookus Food Film Festival – ta
manifestacija koja u jedinstvenom ambijentu gradića Stona spaja
filmsku umjetnost i umjetnost uživanja u hrani otvara se u četvrtak,
na temu “Kruh i duh”.

Filmski dio Festivala,
koji se održava od 3. do 6. rujna, obuhvaća natjecanje kratkometražnih i
dugometražnih, igranih i dokumentarnih filmova koji teško dolaze do
distributera i šire publike, a tematski ih spaja kritičko promišljanje
složenosti odnosa čovjeka i okoliša s posebnim naglaskom na proizvodnji
hrane.

Odabirom lokacija za festivalska događanja i prikazivanje
filmova na otvorenom, ukazuje se na vrijednu stonsku spomeničku baštinu –
nedavno obnovljene stonske zidine (Tvrđava Arcimon) te ostale građevine
od posebnog povijesnog značaja (Orsan u Malom Stonu), a time se skreće
pozornost i na postupno nestajanje ljetnih kina u Hrvatskoj.

U sekciji “Okušavanje” za nagrade, Veliku i Malu kamenicu,
natjecat će se više od četrdeset dokumentarnih i igranih filmova iz
cijeloga svijeta, a za svoje šesto izdanje organizator festivala,
dubrovačka udruga Kinookus, najavila je novitete i gostovanja istaknutih
svjetskih chefova.

Za nagrade će se natjecati, među ostalim, dokumentarni film Wima
Wendersa “Sol zemlje”, portret fotografa Sebastiaoa Salgada koji je
posljednjih 40 godina proveo putujući svijetom i svjedočeći raznim
prijelomnim trenucima, međunarodnim konfliktima, gladovanju i
emigracijama, talijanski “Europa na prodaju” o tome kako vlade i javne
uprave diljem Europe, pritisnute dugovima, pokušavaju napuniti blagajne
prodajući svoju najdragocjeniju imovinu.

Tu je i britanski “Hadwinova presuda”, o preobražaju Granta
Hadwina iz drvosječe u eko-terorista, kanadski “Samo pojedi: priča o
bacanju hrane” o gubicima milijardi dolara zbog nepotrebnog bacanja
hrane, talijanski “Alergija: Toksični teret” o sve češćoj pojavi
alergija kao posljedici globalnog eksperimenta, austrijski “Globalno
šoping selo” o fenomenu sveprisutnih trgovinskih centara, francuski
“Zamišljene gozbe” o ljudima koji su unatoč rizicima u zarobljeništvu
nacističkih i drugih logora zapisivali recepte.

U suradnji s Rendez-vous, Festivalom Francuske u Hrvatskoj,
predstavit će se francuska kinematografija i gastronomija, s posebnim
naglaskom na slavnoj francuskoj tradiciji kruha i peciva.

Xavier Hamon, slavni francuski chef koji godinama surađuje s
pekarom Julienom Flochom u želji da pronikne u sve tajne te vještine
koja u Francuskoj ima veliku i dugu tradiciju. Stonskoj publici njih će
dvojica predstaviti tri vrste francuskog kruha popraćene s tri tipična
francuska proizvoda.

Festival nastavlja suradnju s američkim chefom hrvatskog
podrijetla, Richardom Gruicom zvanim ‘Foodzilla’, a dolazi i irski chef,
povjesničar umjetnosti, JP McMahon, kulinarski direktor grupe restorana
EatGalway u kojoj su Cava Bodega i Aniar.

Od ove godine uvedena je sekcija, “Što na platnu, to na pjatu”,
koja će posjetiteljima omogućiti kušanje hrane i pića koja se pojavljuju
na filmu u trenutku dok ga gledaju.

U sekciji “Kinofokus”, zamišljenoj kao mjesto susreta sa
znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja promišljanja hrane.
Organizirat će se i razgovor s predstavnicima vjerskih zajednica,
“Duhovna trpeza” o simbolici hrane i njezinoj ulozi u religijskim
obredima, te niz radionica za djecu, tržnica eko i tradicijskih
proizvoda Kinolokus, glazbeni program, te domjenci s kušanjem vina.

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest