Kultura

uz promociju zbirke

Pjesnici kao ''svjedoci'' grada u kojem stvaraju i žive

Pjesnici kao ''svjedoci'' grada u kojem stvaraju i žive

Udruga Zadarski pisci ZaPis postala je nakladnik, a ovog petka, 21. veljače, u Knjigozemskoj će biti održana prva promocija zbirke pjesama "Je li zvijezdama tijesno", koja je rezultat rada polaznika pjesničke radionice.

Razgovor s voditeljicom radionice Jasminkom Vejmelkom i polaznicima moderirat će Ana Gospić Županović.

Donosimo osvrt profesora Ivice Ušljebrke:

- Pod kreativnim skutima zadarske književne udruge ZaPis u razdoblju od 2017. do 2019. godine pod vodstvom Jasminke Vejmelke održavana je pjesnička radionica OtPis u kojoj je sudjelovalo četrnaest zadarskih polaznika. Povodom desetog rođendana udruge iz tiska je izašla zbirka pjesama "Je li zvijezdama tijesno".

Rezultat je to dvogodišnjeg rada i druženja pjesničkih radioničara koji je iznjedrio zajedničku zbirku. Ona, kao pisani trag i svjedok, donosi samo dio (nadamo se reprezentativni) onog što se rađalo i stvaralo u mnogim zajedničkim utorcima već poznatih i afirmiranih imena zadarske književne scene i onih za koje ćete tek čuti i koje ćete tek otkriti.

b9e8cadba52ae98816f5be8f207c3157.jpg?v=2Četrnaest polaznika, četrnaest je individua s različitim poetskim pogledima i izrazima, različitim dobnim pripadnostima i tematikama koje ih zaokupljaju i obilježavaju. Ta dvogodišnja druženja iznjedrila su prijateljstva, proizašla iz zajedničkog spiritusa movensa, poezije koja im nije najvažnija sporedna stvar, već dio habitusa, utkana u dvostruku spiralnu zavojnicu osobnog nukleusa svakog polaznika. Posebna vrijednost ove radionice jest različitost svih, različitost koja je pod nježnim, suptilnim i sigurnim vodstvom voditeljice njegovana i rasla u osjećaju slobode izraza svakog pojedinca.

Često su na istu temu nastajale sasvim različite pjesme obojene poetikom i osobnošću svakog polaznika, sklonostima za upotrebom različitih pjesničkih alata i pristupa. Razgovaralo se o poeziji, dijelila se poezija različitih autora, kako kanonskih, tako i manje poznatih, propitivali se stilovi i izričaji, stvarali se vlastiti stihovi.

Naši autori stvorili su cijeli kaleidoskop pjesničkih slika, pokazujući da nisu samo pasivni promatrači vlastitog sebstva i društva, već i aktivni sudionici događaja i promjena u njemu, svojim perom svjedoci vremena, prostora i društva, svjedoci Grada u kojem stvaraju i žive.

Poezija nije zamrla, ona je živa, možda više nego se misli i doživljava u široj okolini i na ulici. Ona živi kroz zapisane verse od autora iz već davno prohujalih stoljeća do danas aktualnih i hodajućih. Ona živi u dijeljenju i čitanju istih. Čitajte ih, susretnite se s njima na stranicama ove zbirke, kao i na ulicama Grada.


Reci što misliš!