Kultura

mrijana mrkela ima novu knjigu

Zadarska autorica kao kreativni paleontolog u zbirci "Dinosauri nisu nestali"

Zadarska autorica kao kreativni paleontolog u zbirci

Osvrt o knjizi "Dinosauri nisu nestali" (zbirka pjesama za djecu) zadarske autorice Mirjane Mrkela donosi Franko Sorić.

Mirjana Mrkela poznata je široj javnosti kao elokventna i vedra žena te kao vrsna, istaknuta književnica za djecu i mladež. Za svoj književni rad dobila je više nagrada iz struke. Njena važnija djela su: "Kornjača bundašica (radio igra za djecu); "Dragi Olivere" (roman za djecu); "Ljubavne pjesme" (zbirka pjesama); "Mea mlađa sestra" (roman za tinejdžere); "Moja zadarska čitanka" (zbirka za djecu); "Upoznaj izume Fausta Vrančića (didaktičke kartice); "Bob, bobić, mahuna"(zbirka bajki).

Njena najnovija knjiga je zbirka pjesama za djecu: "Dinosauri nisu nestali". U zbirci se nalaze na jednoj strani pjesme, a na drugoj crteži Sonje Gašperov kao i zanimljivosti o liku iz pjesme i o dinosaurima općenito.

Zaigrano, razigrano, i duhovito književnica piše stih po stih, rimu po rimu (sve pjesme su rimovane), pjesmu po pjesmu, da bi se stvorila cijela jedna knjiga, koja je prije svega zabavna, a zatim poučna.

600b81e7d999fec89b2d418b3593733b.png?v=2Mirjanine pjesme i crteži Sonje Gašperov su namijenjeni i tinejdžerima, ali i odraslima.

Bajkovito i basnoslovno nas Mirjana uvodi kroz svijet davno prošlog doba koje za nju nije nestalo već  taj svijet slojevito, lucidno duhovito priziva u život, tj. udahnjuje mu život a mi se samo možemo diviti mašti koja oplemenjuje.

Riječ je o mnogim prahistorijskim životinjama a neke je autorica i izmislila. Tako prva pjesma u knjizi nosi naslov "Jesu li dinosi nestali“. "

"Dinosi uopće nestali nisu / spavaju, hrču, drijemaju, ćore / na
tajnom mjestu, ali ne blizu / Snivaju svoje dinoske snove"//

Uživjeti se s tim svijetom prava je nadarenost i vrlina.

Kao što je svaki pjesnik inovator, istraživač i izumitelj tako i Mirjana kao kreativni paleontolog dolazi do raznih otkrića koja vesele i raduju nju pa tako i čitatelje. Na razdragan način ona stvara štivo koje se u svako doba može čitati i može ga čitati svatko i nanovo otkrivati diveći se poeziji.

Kao sublimacija čitavog književnog opusa Mirjane Mrkele u ovoj knjizi se mogu naći poezija, prozaičnost, drama i didaktičnost.

Neka je i dalje služi kreativnost za nove knjige koje će nam prirasti srcu jer ona je takva, zna dirnuti čitatelja emocijom za sve što nas okružuje, u sadašnjosti, prošlosti i budućnosti.

I da ponovimo lekciju: "Dinosi nisu nestali".


Reci što misliš!