Kultura

izložba 18. veljače

Komedija maski, kustosice i autorice Marije Šarić Ban

Komedija maski, kustosice i autorice Marije Šarić Ban
NMZ

Narodni muzej Zadar predstavlja izložbu kostima La Comedia dell'arte - komedija maski, kustosice i autorice Marije Šarić Ban. Izložba se otvara u Edukativnoj dvorani Kneževe palače u utorak, 18. veljače u 12 sati.

Izložba predstavlja renesansni kazališni oblik La Commedia dell'arte,  baziran na tipiziranim likovima i maskama. Commedia dell' arte se naziva i komedija maski, njena obilježja su profesionalizacija maske i improvizacija.

Na izložbi je izloženo dvadeset prikaza raznovrsnih likova iz commedie dell'arte, kostimi iz predstave Otello  u izvedbi  Kazališta lutaka Zadar, kostimi i skice iz predstava Ukroćena goropadnica (Shakespeare) i  Skup (Držić) iz GK Komedija iz Zagreba, kostimografkinje Marije Šarić Ban.

Izložba je osmišljena  u Dizajnerskom studiju Narodnog muzeja Zadar u razvoju, a cilj je upravo predstavljanje Dizajnerskog studija i njegovog doprinosa razvoju muzejske edukacije na području likovnih i izvedbenih umjetnosti, te Dizajnerskog studija kao platforme za razvoj muzejskog odjela za tekstil te stvaranje novih muzejskih zbirki na području tapiserija,  kostimografije, scenografije, lutkarstva, odijevanja i mode.

Izložba je edukativnog karaktera, uz izložbu autorica je osmislila radionice izrade maski u terminima: 19.2. - 27.2.2020. u suradnji sa pedagoginjom Lucijom Sekulom. 


Reci što misliš!