Kultura

19. i 21. veljače

Nakon izvrsnih nastupa, Marija i Zoran Šćekić Zadranima donose i zanimljiva predavanja

Nakon izvrsnih nastupa, Marija i Zoran Šćekić Zadranima donose i zanimljiva predavanja

Predstava Human Error Marije Šćekić održala se u četvrtak, 13. veljače s u KLZ, a u utorak, 18. veljače u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači održao se autorski koncert Zorana Šćekića Just music. Nakon oba događaja organiziraju se i zanimljiva predavanja!

Predavanje: Uvod u Panmonizam

Za Zoran Šćekića slobodno se može reći da je jedan od najinovativnijih glazbenika na našoj sceni. Tako će dan nakon koncerta, u srijedu 19. veljače 2020. godine u 18:00 sati, u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači, Šćekić održati besplatno predavanje i predstaviti svoj projekt pod nazivom Panmonizam, a koji obuhvaća mikrotonalnu glazbu, geometriju, mehaniku, grafiku i edukaciju.

Predavanje: Tijelo i mozak - neuroznanost plesnog pokreta

U petak 21. veljače 2020. godine s početkom u 19:00 sati održat će se besplatno predavanje u Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači čiji su govornici Marija Šćekić i radiolog dr. sc. Milan Radoš, docent Hrvatskog Instituta za istraživanje mozga i voditelj laboratorija za funkcionalno oslikavanje mozga Poliklinike Neuron iz Zagreba. 

Ljudsko tijelo je biološki oscilator (tijelo koje vibrira) s mozgom (složenim sustavom električnih vibracija) i srcem, organom punim električnog napona. Svaki pokušaj odvajanja jednog od drugog pogrešan je koliko i prirodan (tipičan) za čovjeka. Teza neuroznanstvenika Antónija Damásija o vezi između emocija i razuma, u kojoj osjećaji predstavljaju temelj za racionalnu kontemplaciju i normalno društveno ponašanje glavno je uporište predstave Human Error, a predavanje ima cilj pružiti znanstveno pojašnjenje plesne ideje.

Istražujući polje emocija, razuma i plesnog pokreta uz korištenje magnetske rezonance, Marija Šćekić i dr. sc. Milan Radoš pokušat će odgovoriti na mnoga zanimljiva pitanja, a samo neka od njih su: može li se glazbeni talent objektivno analizirati putem fMRI; što se događa u mozgu plesača kada on/ona zamišlja izvedbu u pokretu; kako umjetnost utječe na biologiju ljudskog mozga; koji su evolucijski korijeni umjetnosti i slično.


Reci što misliš!