Kultura

od 10. veljače

Plesna radionica uz baletnog stručnjaka Igora Kirova

Plesna radionica uz baletnog stručnjaka Igora Kirova

Od ponedjeljka 10. pa do srijede 12. veljače u terminima i prostoru Zadarskog plesnog ansambla održat će se radionica suvremene plesne tehnike koju vodi renomirani makedonski koreograf Igor Kirov. Na nju se mogu prijaviti plesači koji imaju iskustvo sa suvremenim plesom ili klasičnim baletom.

Igir Kirov je najistaknutiji makedonski plesač i koreograf, a plesno obrazovanje je stekao u baletnoj školi u Skopju i nizozemskoj Akademiji za ples u Roterdamu. Nakon završetka obrazovanja pleše u raznim europskim ansamblima te surađuje s nizom istaknutih koreografa: Itzik Galili, Ton Simons, Bill T. Jones, Steven Petronio, Jacopo Godani, Edd Wubbe, Carlos Matos i drugi. Kirov je koreografirati počeo već kao plesač, kreirajući za trupe u kojima je plesao manje duete i trija, da bi 2006. na međunarodnom natjecanju u Nagoji u Japanu, bio nagrađen kao najnadareniji mladi koreograf.

Od tada Kirov koreografira za brojne baletne kuće i trupe diljem svijeta: Makedonski nacionalni balet, Državna kazališta Oldenburg, Darmstad, Braunschweig, Hannover, Stuttgart i Dresden u Njemačkoj; u Austriji za Operu u Grazu i Državno kazalište u Klagenfurtu; u Švicarskoj za Državno kazalište u St. Gallenu; u Francuskoj za Nacionalnu operu u Bordeauxu, zatim za Orlando Ballet u USA, na Masdanza festivalu u Španjolskoj, za Equilibro Dinamico u Italiji, za SIDance festival u Južnoj Koreji itd.

Paralelno s radom u drugim kazalištima, Kirov 2007. osniva vlastitu plesnu trupu The Kirov Dance Company s kojom osvaja brojne nagrade i priznanja poput: nagrada publike za najbolju koreografiju na 14. međunarodnom natjecanju u suvremenom plesu - Masdanza na Kanarskim otocima – „TEM…N“, specijalna nagrada na Prvom međunarodnom koreografskom natjecanju u Nacionalnom centru za izvedbene umjetnosti u Pekingu – „on the Edge“, druga nagrada na 16. Međunarodnom festivalu koreografskih minijatura u Beogradu – „Touch“, finalist 26. koreografskog natjecanja u Hanoveru…

Najnovija koreografska ostvarenja Igora Kirova  sve češće prelaze interkontinentalne granice pa su tako njegove novije predstave rado dočekane od Makedonije do Koreje, kao i od Italije, Njemačke do Kube: He He Helium, Cube', 14 Hours, Before I Let You Go, From That Day On, The Diary of Nijinsky, Stories, The Red Room… Predstava 5 do 12 na 61. Splitskom ljetu bila je prva Kirovjeva koreografija za Baletni ansambl splitskog HNK.

S njima je ostvario i druga suvremena plesna ostvarenja: From Side to Side, Na putu, Bernstein pleše, O jednoj mladosti, Derviš i Smrt, Posvećenje proljeća. Zajedno sa suradnicom Mojcom Macen osnovao je Balkan Dance Project koji povezuje mlade koreografe i plesače. Kirov se kao gostujući profesor bavi i pedagoškim radom na akademijama u Münchenu, Skopju, Beogradu i Tokiju. Vrlo uspješan i produktivan je ravnatelj Baleta HNK Split od 2016. do 2019. godine.

e33b16f6e3753f4de86959e0ad7650ab.png?v=2Ovo je još jedna u nizu radionica gdje se zadarski plesači upoznaju s poetikom plesnih umjetnika iz zemlje i svijeta.

Nikolina Pristaš, Marin Lemić, Ognjen Vučinić, Ivica Bago, Limon Ziv, samo su neka imena koja su Zadrani upoznali kroz plesne radionice u organizaciji Zadarskog plesnog ansambla i tako proširili svoje vidike kroz upoznavanje tuđih iskustava  nadopunjujući svoja.

Na te radionice nadovezuje se i Stream Zadar, edukativna platforma koja se organizira već desetak godina u ljetnim mjesecima kao uvod u festival suvremenog plesa Monoplay.

Do kraja godine planiraju se organizirati još tri radionice koje će voditi Petra Hrašćanec, Lada Petrovski Ternovšek i Ana Mrak. Organizacijom edukativnih radionica za zrele plesne umjetnike, a također i radionica za neplesače, Zadarski plesni ansambl pridonosi profesionalizaciji plesne scene u Zadru, a također svojim radom uvelike utječe na razvoj publike.

 


Reci što misliš!