Kultura

Drama Plus & Lektira na sceni

Nove izvedbe Djevojčice sa šibicama za zadarske osnovnoškolce

Nove izvedbe Djevojčice sa šibicama za zadarske osnovnoškolce

Nakon prosinačke premijere, Drama Plus ponovno na kazališnoj sceni postavlja djelo jednog od najpoznatijih autora bajki, Hansa Christiana Andersena, Djevojčicu sa šibicama.

Predstava igra u ponedjeljak 27. siječnja u 19:00 sati te u utorak 28. siječnja u 12:30  i u 19:00 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, a  posebno su na predstavu pozvane učenice i učenici osnovnih škola kojima je Andersenov opus dio obvezne lektire.

"Uputili smo poziv svim osnovnim školama u Zadru da nam se pridruže na novim izvedbama ove poučne priče, bajke koja to zapravo i nije. Riječ je o djelu koje postavlja niz važnih moralnih pitanja, a sve na način shvatljiv najmlađoj populaciji čiji se vrijednosni sustav još oblikuje", poručuju iz Drame Plus s nadom da će se na predstavi pojaviti što veći broj malih školaraca. 

Uz braću Grimm, Hans Christian Andersen najpoznatije je ime u svijetu književnosti kada su u pitanju bajke, a za svoga vijeka napisao je oko 150 priča i bajki. Nit vodilja koja se dostojno provlači kroz sva njegova djela, pa tako i kroz kultnu Djevojčicu sa šibicama jest nit optimizma koja je ulijevala nadu u srca i nadahnjivala ljude širom svijeta.

"Andersenova Djevojčica sa šibicama priča je o nevoljama i potrebama. Primjer je to jada, bijede, bespomoćnosti i gladi koji se nalaze u svakome od nas. Svijet je obično ravnodušan, bezosjećajan prema našim nevoljama i potrebama, no dobitnici i pobjednici u ovom životu ne moraju biti i dobitnici i pobjednici na nebu", objašnjava redatelj predstave Vinko Radovčić. 

Predstava je nastala je u produkciji Drame Plus u sklopu projekta „Lektira na sceni“.

Režiju, dramatizaciju i odabir glazbe potpisuje Vinko Radovčić, scenografiju Josip Kresović, kostimografiju Anita Goreta. Svjetlo je oblikovao Frane Papić, a ton Mate Petričević dok je scenografiju i rekvizite izradio John Čolak. 

U predstavi igraju polaznici dramske radionice Drame Plus: Emma Jurišić, Jakov Modrić, Marija Harangozo, Karmen Marcelić, Jakov Alvir, Nika Ivana Medić, Nevia Bilan, Tončica Bajlo, Mirjana Govorčin, Lovre Magazin, Luka Phanalasy, Elodie Paleka, Lovre Bujačić, Lara Kardum, Nika Kardum, Valeria Stipanić, Tonči Ljubičić, Paola Čolo, Sara Bobić Pičić, Paula Veskadiaga, Sunčica Gregov, Šime Šalina.

Cijena pojedinačne ulaznice za građanstvo je 40 kuna, dok je cijena s popustom za grupe (15 polaznika +) 30 kuna. 

Rezervacija ulaznica može se izvršiti na uzkudramaplus@gmail.com ili putem telefona 092 509 1610


Reci što misliš!