Kultura

eksplozija ideja

Zahvaljujući projektu K.IN.O, Filip i Jakov će oživjeti svoje želje i snove!

Zahvaljujući projektu K.IN.O, Filip i Jakov će oživjeti svoje želje i snove!

Sv. Filip i Jakov bit će bogatiji za predivne programe: likovna radionica, šahovski klub, plesnjake, foto-klub, Fijuzika – tematske glazbene radionice i slušaonice, „Bajkovnica“ za djecu, kulinarske , kreativne i edukativne radionice, stripoteku, te groznicu subotnje večeri koju preuzimaju mladi filipjanci!

U Općinskoj vijećnici Stare škole u Sv. Filipu i Jakovu, 24. studenog 2019., održana je druga nekonvencionalna konferencija pod nazivom „Kolektivni san“ u sklopu projekta „K.IN.O.– Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“.

Ovo je bila druga, ujedno i završna konferencija pod nazivom „Kolektivni san“, za ciljne skupine i sveopću javnost, a sve u svrhu kreiranja zajedničke budućnosti sudioničkog upravljanja u kulturi. 

„Na prvoj konferenciji „Kolektivni san“ mapirale su se želje i snovi lokalnog stanovništva, koje su se uvrstile u projekt te se krenulo u realizaciju. Dvije, od želja nastalih tijekom prve konferencije, ostvarile su se u prošlom tjednu, i to druga fotografska radionica, pod vodstvom Srđana Babića te radionica zborskog pjevanja pod vodstvom, Matee Biloglav, članice a capella sastava AKA Crescendo. Odaziv na radionice, kao i na druge aktivnosti je odličan, te i na ovaj način pozivamo sve zainteresirane da se prijave na zbor, koji se okuplja četvrtkom u 17 sati u filipjanskom kinu.“ – kazala je Lucija Mikas, autorica i umjetnička voditeljica projekta K.IN.O.

Druga konferencija, prvenstveno je bila usmjerena na organizaciju programa „Tinela“ – dnevnog boravka u predvorju kina Sv. Filip i Jakov. 

„Vrlo skoro predvorje kina biti će u potpunosti opremljeno i time će se pretvoriti u Tinel – dnevni boravak, za druženje lokalnog stanovništva i naravno svih ljubitelja kina i kulture. Prostor će biti opremljen klupskim kafićem sa šankom, dnevnim boravkom, čitaonicom, radnim prostorom te elektroničkom opremom i sitnim inventarom za provedbu raznih događanja, radionica i neformalnih druženja. Na ne-konferenciji izgradio se „T.I.M. – Tinel kroz Inicijativu Mještana“. Ideja je bila da zajednički prostor živi od zajedničkih snaga mještana, na vlastitu inicijativu i odgovornost. Cilj je da budući društveno-kulturni centar u filipjanskom kinu bude što više otvoren za javnost, za raznovrsne aktivnosti ali i za slobodno druženje izvan projekata, proračuna i papirologije. Kao rezultat 40-ak okupljenih građana osmislilo je osam redovitih aktivnosti koje su zapisane u kalendar, počevši od siječnja 2020 godine.“ - kazala je Mikas, te dodala: 

„Neke od aktivnosti održavati će se na tjednoj, druge na mjesečnoj bazi, a Sv. Filip i Jakov bit će bogatiji za sljedeće predivne programe: likovna radionica, šahovski klub, plesnjake, foto-klub, Fijuzika – tematske glazbene radionice i slušaonice, „Bajkovnica“ za djecu, kulinarske radionice, kreativne i edukativne radionice, stripoteku, te groznicu subotnje večeri preuzimaju mladi filipjanci. 

Ovaj angažman je nadmašio sva moja očekivanja i ovim se putem od srca zahvaljujem svima koji dolaze, podržavaju i daju doprinos izgradnji novog doma – za kulturu, umjetnost, društvo i ljude koji u njemu mogu živjeti svoje snove. Također se zahvaljujem voditeljici ne-konferencije Jasenki Gojšić, koja je facilitator transformacijskog učenja i njezinoj asistentici Dunji Vuković na izvrsnoj aktivnosti koja se provela stručno i učinkovito, ali ujedno i sa velikim veseljem.“ – izjavljuje Lucija Mikas.

Ovom aktivnošću završava prvi element projekta KI.N.O. sa svrhom jačanja kapaciteta ciljanih skupina u području sudioničkog upravljanja u kulturi i podizanja javne svijesti o dobrom upravljanju u kulturi, a do kraja projekta, u svibnju 2020. godine, razviti će se  i uspostaviti model sudioničkog upravljanja budućeg društveno-kulturnog centra.

Projekt „KINO -  Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje“, s ukupnim proračunom od 2.099,720,06 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu od 1.784.762,05 HRK, odnosno 85% bespovratnih sredstava, dok se ostalih 314.958,01 HRK odnosno 15% ukupnih bespovratnih sredstava, osigurava iz Državnog proračuna RH.  Prijavljen je na poziv Kultura u centru – potpora razvoju javno – civilnog partnerstava u kulturi, nositelj je Udruga za kulturu i umjetnost “U Pokretu”, uz partnerstvo Općine Sv. Filip i Jakov i Zajednice udruga “Centar nezavisne kulture”, koja je ujedno i provoditelj projekta.

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta članova i zaposlenika OCD-ova i javnog sektora, u svrhu kreiranja zajedničkog modela sudioničkog upravljanja u kulturi i uključivanje građana u stvaranje većeg broja kulturnih i umjetničkih projekata u lokalnoj zajednici, uz paralelnu preobrazbu starog kina u Općini Sv. Filip i Jakov u K.IN.O. - Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje.

 


Reci što misliš!