Priča s Četiri kantuna: Čarobni svijet Babićevih delicija

Sve je započelo u Zadru 1904. godine kada je Martin Babić utemeljio firmu za proizvodnju likera i slastica. Imao je dva sina i otvorio je dva lokala...

Ivan Babić nije uspio nastaviti obiteljsku tradiciju ali legendarna slastičarnica Babić na Četiri kantuna dobila je hvalevrijednu uspomenu!

Objavljena je tako knjiga o mjestu kojega se sjećaju generaacije Zadrana, “Babići s Četiri kantuna”, a sinoć je i predstavljena javnosti u Znanstvenoj knjižnici Zadar.

Sredstva od prodaje knjige idu Ligi za borbu protiv raka Zadar.

Sve je započelo u Zadru 1904. godine kada je Martin Babić utemeljio firmu za proizvodnju likera i slastica. Imao je dva sina i otvorio je dva lokala.

Stjecalo se tako sve više znanja u struci, podizala se kvaliteta proizvoda, stigle su i nagrade…

Babić je posjedovao i tada ”najmoderniji stroj” – mašinu koja je punila boce sa soda vodom. Ivan Babić s prijateljem Viktorom Lergom obnovio ju je iz znatiželje i napunio desetke boca! Ivanovog djeda Martina naslijedio je sin Filip Babić, koji je posluživao i kavu, čaj, punč i u posao uveo suprugu Ljubicu.

Uz priče Zadrana, knjiga sadrži niz dokumenata, preslika i fotografija te tako pripovjeda o glasovitoj slastičarskoj obitelji koji su pripremali likere, napitke, kolače i sladoled – dio je to zadarske povijesti protekloga stoljeća, sačuvan za neke nove generacije. Autor je posebno naglasio i pamtljivu dimenziju lokacije slastičarne, koja je i dan danas mjesto sustreta i ćakule – danas se tu nalazi caffe bar Toni.

Naglašenu ilustrativnu dimenziju knjige nude sjećanja suvremenika obitelji Babić.

(Fotografije koje prikazujemo su snimke originalne knjige autora Ivana Babića)

Iz naše mreže
Povezano
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@ezadar.hr ili putem forme Pošalji vijest