Kultura

predstavljanje knjige

"Baština" Nikole Čelana: Priča o jednoj zanemarenoj generaciji

"Godine prolaze, iza mene dvadeset i još koja. Tmurne zaboravljan a pamtim one šarenih boja. Pa se osvrnem ponekad i sitin tih dana, razbijenih glava i krađa iz dućana. I sitin se ekipe, svih naših đireva ….."

E, baš je dobro da se netko sjetio toga vremena i zabilježio ga, kako bi to iskustvo podijelio s onima koji o njemu ne znaju gotovo ništa. Kao da ga nije bilo. Jer mnogi se naime pitaju, što, zar je postojala neka splitska scena devedestih, a ona je bila živa, itekako živa… kazao je autor knjige Nikola Čelan, na predstavljanju svoje knjige „Baština“ ili kako sam preživio splitske devedesete i prvih 10.godina TBF-a.
Ova knjiga naziva "Baština" prava je baština onog vremena, a o njoj i njezinom nastajanju uz autora Čelana govorio je sociolog Krešimir Krolo. Ovo djelo donosi svojevrsni autobiografski pregled splitskih devedesetih, ne preuzimajući (nemoguću) zadaću iznošenja detaljnog opisa društvenih aktivnosti i kronološkog razvoja TBF-a, ali se kroz iskustva njenog autora obje teme izvrsno zrcale a jednostavan ,ispovjedni stil, pisan u prvom licu, čitatelja stavlja u središte zbivanja, kao da ih autor iz prve ruke prepričava uz kavu ili pivo, kazao je Krolo.  
Tu su dakako detalji  o osnivanju benda, ali uz to knjiga progovara o devedesetima kada su mladi sami sebi kreirali zabavu, na ulicama, koje su i onda bile pune opasnosti, alkohola ,ovisnosti, nasilja. Stoga će ova knjiga mladima omogućiti da TBF ove stihove stave u kontekst, a suvremenike toga vremena vrate u doba kada su se dobre stvari dijelile na kazetama. Autor knjige Nikola Čelan poznati je splitski (i šire) novinar, radio voditelj  i dakako glazbenik. Jedan je od osnivača The Beat Fleeta i danas popularnog TBF-a, zatim klape „Iskon“, a član je i nekoliko bendova te začetnik grupe Libar.
Ono s čime se ne mogu pomiriti kazao je jeste činjenica da je čitava jedna generacija, bar onaj njen dio što je, srećom, preživio rat, jednostavno preskočena, zanemarena, gurnuta u zapečak, dok se život generacija prije i nakon nje nastavio nesmetano odvijati. A mi smo tada bili živi, aktivni, puni energije, no bili smo željni samo dobre glazbe, kaže autor.  Predstavljanju  knjige u biogradskoj Gradskoj knjižnici održano je u sklopu programa obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige a autora, goste i posjetitelje pozdravila je ravnateljica Tihana Jurišić. 


Reci što misliš!