Kultura

izabrana djela

Objavljena knjiga Ante Stamaća "Tvoj i moj znak"

Objavljena knjiga Ante Stamaća
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Knjigu izabranih pjesama akademika Ante Stamaća "Tvoj i moj znak", koju je priredio Zdravko Gavran, objavilo je u svojoj ediciji Mala knjižnica Društvo hrvatskih književnika.

Stamaćevi pjesnički i estetički nazori profilirali su se tijekom 1960-ih godina, u razdoblju u kojem su jačali 'razlogaši' kao svojevrstan nastavak, ali i opreka prethodnicima 'krugovašima', rekao je Gavran te dodao kako se to pjesništvo ne može promatrati ni vrednovati izvan cjeline autorova intelektualnog obzora, a dijelom ni izvan općih i hrvatskih okolnosti.

Gavran smatra kako bez svoga filološkog i epistemološkog zaleđa, percepcija i interpretacija stotina pjesama gubi uporišta i za razumijevanje i za doživljavanje.

Stamaćevo je lirsko glagoljanje, ocjenjuje, usidreno u filozofiji i u izvanfilozofskom mišljenju.

"Ono je stoga metodološki 'metafizičko' te se nužno bavi refleksijom o 'predmetima' u svezi s lirskim temama kao što su zbiljski prizori, sjećanja, emocije, slutnje u stavu svojevrsne evokacije", piše Gavran i dodaje kako Stamaćev duhovni svijet izvire poput glazbenih zvukova s niza nutarnjih struna napetih i razapetih između logosa i kaosa.

Naglašava kako su žarište i nositelj napetosti sam pjesnički subjekt, unutarnji ja lirskoga pjesnika, opečaćen kozmičkom osamom kao modernim derivatom kartezijanskoga zapadnog mišljenja, odnosno 19-stoljetne melankolije i ničeanskoga, ako ne nihilizma, onda svakako skepticizma.

No on je, smatra, bez ničeanske personalne pobune ili marksističke socijalne angažiranosti.

"To lirsko djelo izvire, dakle, u svojoj srži i iz stanovita duhovnog stanja i racionalno fundirane percepcije života, tj. tragičnosti spoznaje o smrtnosti, iz stanje kakvo bijaše zahvatilo široke areale zapadne kulture i umjetnosti", rekao je.

Ističe kako su polazišta i značajke Stamaćeva pjesmotvorja 60-ih i početkom 70-ih s protegnućima i na sljedeća desetljeća semantički žalobni 'solipsizam' sa sjećanjem, ponekad nostalgičnim, na izgubljenu cjelovitost i nezatomljivu vitalnost čovjeka, na stanje hrvatske domovine i svijeta koji je u procesu dekonstrukcije.

Ocjenjuje kako su kasnija i drukčija razdoblja u njegovu pjesništvu donijela inovacije, nove intonacije, pozitivnije aktualizacije te veću disciplinu i čistoću izraza.

U knjigu "Tvoj i moj znak" (214 str.) uvršteni su izbori iz zbirka Rasap; Sa svijetom jedno; Doba prisjećanja; Smjer; Dešifriranje vage; Odronske poredbe, žalostinke; Zvonki Moteti; Vrijeme, vrijeme; Rane pjesme, kasne pjesme te Listopad.

Ante Stamać rođen je na Molatu 1939., a preminuo u Zagrebu 2016. Bio je pjesnik, esejist, književni kritičar, prevoditelj i teoretičar književnosti. U pjesništvu je tipičan predstavnik naraštaja razlogovaca i tzv. intelektualne poetike. U esejistici i književnoj kritici bio je inventivan analitičar i stilist.


Reci što misliš!