Kultura

izabrana djela

Objavljena knjiga Ante Stamaća "Tvoj i moj znak"

Objavljena knjiga Ante Stamaća
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Knjigu izabranih pjesama akademika Ante Stamaća "Tvoj i moj znak", koju je priredio Zdravko Gavran, objavilo je u svojoj ediciji Mala knjižnica Društvo hrvatskih književnika.

Ante Stamać, pjesnik, teoretik književnosti,esejisti i prevoditelj, violinist, sveučilišni profesor i akademik HAZU rođen je 9. listopada 1939. na otoku Molatu u obitelji gimnazijskih profesora. Kako su se roditelji zbog profesorske službe selili, tako je i djetinjstvo proveo u Dubrovniku, Križevcima, Daruvaru, Molatu i Zadru. Gimnaziju i srednju glazbenu školu polazio je u Zadru i Zagrebu. 1957. godine isključen je iz svih škola tadašnje države SFRJ, stigmatiziran zbog hrvatstva, osuđen na sedam mjeseci zatvora zajedno sa skupinom zadarskih gimnazijalaca te poslan na Goli otok na kojemu je izdržao kaznu.

Stamaćevi pjesnički i estetički nazori profilirali su se tijekom 1960-ih godina, u razdoblju u kojem su jačali 'razlogaši' kao svojevrstan nastavak, ali i opreka prethodnicima 'krugovašima', rekao je Gavran te dodao kako se to pjesništvo ne može promatrati ni vrednovati izvan cjeline autorova intelektualnog obzora, a dijelom ni izvan općih i hrvatskih okolnosti.

Gavran smatra kako bez svoga filološkog i epistemološkog zaleđa, percepcija i interpretacija stotina pjesama gubi uporišta i za razumijevanje i za doživljavanje.

Stamaćevo je lirsko glagoljanje, ocjenjuje, usidreno u filozofiji i u izvanfilozofskom mišljenju.

"Ono je stoga metodološki 'metafizičko' te se nužno bavi refleksijom o 'predmetima' u svezi s lirskim temama kao što su zbiljski prizori, sjećanja, emocije, slutnje u stavu svojevrsne evokacije", piše Gavran i dodaje kako Stamaćev duhovni svijet izvire poput glazbenih zvukova s niza nutarnjih struna napetih i razapetih između logosa i kaosa.

Naglašava kako su žarište i nositelj napetosti sam pjesnički subjekt, unutarnji ja lirskoga pjesnika, opečaćen kozmičkom osamom kao modernim derivatom kartezijanskoga zapadnog mišljenja, odnosno 19-stoljetne melankolije i ničeanskoga, ako ne nihilizma, onda svakako skepticizma.

No on je, smatra, bez ničeanske personalne pobune ili marksističke socijalne angažiranosti.

"To lirsko djelo izvire, dakle, u svojoj srži i iz stanovita duhovnog stanja i racionalno fundirane percepcije života, tj. tragičnosti spoznaje o smrtnosti, iz stanje kakvo bijaše zahvatilo široke areale zapadne kulture i umjetnosti", rekao je.

Ističe kako su polazišta i značajke Stamaćeva pjesmotvorja 60-ih i početkom 70-ih s protegnućima i na sljedeća desetljeća semantički žalobni 'solipsizam' sa sjećanjem, ponekad nostalgičnim, na izgubljenu cjelovitost i nezatomljivu vitalnost čovjeka, na stanje hrvatske domovine i svijeta koji je u procesu dekonstrukcije.

Ocjenjuje kako su kasnija i drukčija razdoblja u njegovu pjesništvu donijela inovacije, nove intonacije, pozitivnije aktualizacije te veću disciplinu i čistoću izraza.

U knjigu "Tvoj i moj znak" (214 str.) uvršteni su izbori iz zbirka Rasap; Sa svijetom jedno; Doba prisjećanja; Smjer; Dešifriranje vage; Odronske poredbe, žalostinke; Zvonki Moteti; Vrijeme, vrijeme; Rane pjesme, kasne pjesme te Listopad.

Ante Stamać rođen je na Molatu 1939., a preminuo u Zagrebu 2016. Bio je pjesnik, esejist, književni kritičar, prevoditelj i teoretičar književnosti. U pjesništvu je tipičan predstavnik naraštaja razlogovaca i tzv. intelektualne poetike. U esejistici i književnoj kritici bio je inventivan analitičar i stilist.


Reci što misliš!